Ексклюзиви
четвер, 18 червня 2009 18:15

Знайшли срібні воти ХVI століття

Автор: фото: Зіна ТОКАРСЬКА
  Зліва направо: Аліна Євець, Олена Іванова та її сестра Вікторія розглядають воти ХVІ століття, знайдені під час ремонту даху церкви Пресвятої Трійці у Бережанах на Тернопільщині
Зліва направо: Аліна Євець, Олена Іванова та її сестра Вікторія розглядають воти ХVІ століття, знайдені під час ремонту даху церкви Пресвятої Трійці у Бережанах на Тернопільщині

24 срібні воти ХVІ ст. виявили під час ремонту даху в греко-католицькій церкві Пресвятої Трійці в райцентрі Бережани на Тернопільщині. Воти — це символічні подарунки вірян для Богородиці на знак зцілення від хвороб.

Знайдені вироби завбільшки близько 5 см. Вони мають форми рук, ніг, сердець, очей. Найдавніша вота — серце з вогнем — датована 1567 роком.

У Бережанах на 17 тис. людей є шість церков, костел і каплиця. Церква Пресвятої Трійці — у центрі міста, неподалік ратуші. Тут зберігається чудотворна ікона Божої Матері. Її подарував місту Папа Римський на початку XVI ст. Образ привіз шляхтич-магнат Олександр Сенявський. Його рід мав землі на Хмельниччині, Тернопільщині, Львівщині та в Східній Україні. У володінні роду Сенявських Бережани були майже 200 років: із 1530-го до 1726-го.

Востаннє чуда зцілення у храмі ставалися у XVIII ст. Імена дарувальників не збереглися. Відомо, що багато людей біля ікони вилікувалося від сліпоти та серцевих хвороб.

— Воти знайшли на горищі над вівтарем. Вони були нашиті на тканину в позолоченій рамці. Від часу, пилюки і сміття почорніли. Але ми їх відчистили спеціальною рідиною, привезеною з Італії, — розповідає отець-парох 44-річний Іван Хрептак, декан Бережанський. — Ця знахідка — добрий знак. Люди повинні молитися до ікони Божої Матері й матимуть від неї опіку. Адже вона прославилася багатьма дивами. З історії знаємо, що таких подарунків було 39. Серед них — золоті перстені, намиста із перлин. На жаль, багато із них загубилися. Можливо, ці коштовності викрали.

Чудотворна ікона бережанської Богородиці є однією із найдавніших пам"яток візантійського іконопису Галичини. Разом із вотами спочатку зберігалася у каплиці замку Сенявських при в"їзді до міста. А 23 листопада 1831 року її урочисто перенесли до церкви Пресвятої Трійці, де вона й досі.

— За радянських часів церковні святині люди ховали, хто де міг. Добре, що вони у хорошому стані. Це не перша така велика знахідка. У цьому храмі також зберігають частину кістки руки Івана Хрестителя, яку вдалося знайти у 2000-му. Фрагмент мощів передали Олександру Сенявському нащадки родини Могил, з чийого роду походив митрополит Петро Могила. Шляхтич врятував їхню сім"ю від набігів турків у 1673 році, переправив через Дністер. За це Сенявському зробили такий цінний подарунок, — говорить 58-річний Богдан Тихий, заступник директора Державного історико-архітектурного заповідника в Бережанах.

Знайдені воти перешили на нове полотно і вивісили по обидва боки ікони Богородиці, зліва від вівтаря.

Торік Папа Бенедикт XVI видав грамоту про відновлення відпустів до чудотворної ікони у Бережанах. Місто мають долучити до каталогу паломницьких відпустових місць єпархії. При храмі є чотири відпусти, проте паломники масово сюди не їдуть.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли срібні воти ХVI століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути