Випускники Львівської середньої школи N45 домовилися святкувати випускний у їдальні Радіотехнічного інституту. Торік міністерство освіти заборонило проводили застілля в стінах шкіл.
Батьки шукали великий зал, щоб у ньому сіли всі три одинадцяті класи школи (75 випускників) та деякі батьки дітей. Попередньо на бенкет зголосилися 40 дорослих.
— Між батьками найбільше суперечок було, який саме зал потрібен: одним не подобалася їдальня — хотіли кафе чи ресторан. Інші казали, що це буде задорого, — пригадує 45-річна Людмила Ясульчак — мама випускниці Ліди Ясульчак. — І все-таки зійшлися, що їдальня Радіотехнічного — оптимальний варіант. Вона в нашому районі, та й ціни нормальні.
Оренда приміщення та святкова вечеря кожному з її учасників обійдеться в 60 гривень. Половину потрібної суми здали ще в лютому, коли робили замовлення. Меню традиційне: кілька видів салатів, м"ясне, картопля з куркою на гаряче, солодощі. З алкоголю лише вино та шампанське.
Найпрестижнішими та найдорожчими львівськими ресторанами для випускних вечорів є "Високий Замок", "Спліт-Карпати" та "Міленіум". Там свято для випускника коштуватиме 80–120 гривень.
Окремі видатки вечора — організація розваг. Школярі все частіше запрошують на свято діджея — людину, яка підбирає та крутить музику (1 тис. грн за роботу) і тамаду (750 грн). Тамада складає індивідуальну програму для вечора, враховуючи окремі побажання, кількість людей, чи будуть батьки, вчителі.
Ще одна розвага, яка стає традиційною на випускному — феєрверк наприкінці гулянки. Згадуючи про салюти, ведучі вечорів відмічають, що за останні п"ять років випускні стали набагато пишнішими.
Вчителі сказали — не треба
— Батьки потакають дітям й інколи просто кидають гроші на вітер, — розповідає 25-річний тамада Назар Бійчук. — Наприклад, прикрашають зал повітряними кульками, а насправді це ж ні до чого, потім усе викидають у смітник. Або запрошують кожній дитині оператора з відеокамерою, щоб він її знімав. І коли на забаві 15–20 камер, це вже якась прес-конференція.
Традиційні віньєтка чи фотоальбом обійдуться випускнику в 30–50 грн, стрічка з написом та повітряні кульки — ще 25. Левова частка витрат піде на вбрання для прощальної вечірки. Хлопчачий костюм — 300–1000 грн, туфлі — від 200, сорочка — 60, краватка — 40. Дівчата вибирають готові сукні за 500–600 грн або шиють на замовлення — тоді на сотню-дві дешевше. Найдешевші туфлі коштують 150 грн. Зачіска, макіяж і манікюр — ще 150.
Урочисту подію фільмують на відео. Перевагу віддають професійним операторам. Наприклад, оператор Юрій Буренко, 36 років, перші кадри майбутнього фільму про випуск-2006 почав знімати ще на останньому дзвонику в травні.
— Якщо замовлення від усього класу, то школярі збираються по 100–125 гривень з особи, якщо індивідуальне — у межах 750–1500 з душі, — пояснює Юрій.
Підбивши всі видатки, виходить, випуск обходиться до тисячі гривень на особу. Зате цьогоріч батьки зекономлять на традиційних подарунках вчителям і школі. Купувати закладу офісну техніку, аудіо- та відеоапаратуру суворо заборонили.
— Вчителі сказали — не треба, — зізнається Людмила Ясульчак. — Ми гроші лише на квіти збираємо.
У Львові прощальний бал закінчується на Високому Замку, де молодь зустрічає світанок. За це грошей не платять.
У райцентрах дешевше
11-Б клас Костопільської школи N5 на Рівненщині випускний святкуватиме 24 червня в ресторані "Кристал" у центрі міста. Забава обійдеться по 50 грн з людини.
— Ще в січні зібрали гроші на завдаток — 20 гривень, а тепер здали ще по 30, — розповідає мама випускника 46-річна Галина Єрмак. — Це все разом — застілля і музика. Діти питимуть вино та шампанське, — додає Галина. — Горілки їм ніхто не наливатиме. На столах буде кілька видів салатів, м"ясне, гаряча картопля з відбивною або котлетою, голубці, налисники, фрукти, солодощі.
Кияни катаються на теплоходах
У Києві випускники традиційно наймають теплохід і всю ніч катаються Дніпром. На палубі накривають столи. На судні розміщується близько 100 осіб (дехто з учителів і батьків та три класи). За оренду теплоходу нині треба заплатити 5,6 тис. грн (не враховуючи святкового столу).
Теплоходів на всіх не вистачає, тому половина випускників святкує у ресторанах. Наприклад, у заміському ресторані "Ярославів двір" (Житомирська траса) гулятиме 11-В клас школи N173.
— Ми складалися по 200 гривень на ресторан та по 300 — на іспити, святкування останнього дзвоника та подарунки викладачам, — уточнює Марина Кірєєва з 11-В.












Коментарі