пʼятниця, 06 липня 2007 07:09

У воді гинуть через алкоголь і самовпевненість

Автор: Фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Виконувач обов’язків начальника Галицької рятувальної станції Юліан Скрентович та водолаз Володимир Павлик витягують із Дністра чоловіка, якого звела судома
Виконувач обов’язків начальника Галицької рятувальної станції Юліан Скрентович та водолаз Володимир Павлик витягують із Дністра чоловіка, якого звела судома

Цього року на водоймах Івано-Франківщини потонуло 25 осіб, з них — двоє дітей. За такий самий період минулого року потопельників було 23. Високі показники смертності на водах пояснюють людською недбалістю та необережністю.

Усередині травня, коли купальний сезон ще офіційно не відкрили, восьмикласник Луковець-Вишнівської школи у Рогатинському районі Ігор Свиридюк вирішив відпочити на місцевому ставку. Хлопчина змайстрував із дощок плота і кинув його на воду. Коли підліток заплив на середину ставка, пліт раптом перевернувся, Ігор пішов на дно. Це побачив із берега односелець й кинувся у воду. Однак знайти школяра у воді не зміг — тіло Свиридюка загрузло в намулі серед очерету.

Під час купального сезону в Україні щодня гине 12 людей, свідчить статистика. На Прикарпатті вода щотижня забирає трьох осіб. Найчастіше потопельників знаходять у необладнаних для купання та риболовлі водоймах.

— В області понад тисяча дрібних і великих озер. Багато з них утворилися на місці колишніх кар"єрів. Купатися в таких водоймах небезпечно, — каже начальник обласної водолазно-рятувальної групи Валерій Кучер, 50 років. — Дуже небезпечними є річки Лімниця, Дністер, Прут. У них кам"янисте дно, швидка течія, холодна вода, круговерті. На жаль, не в кожному місці, де відпочивають люди, є рятувальники.

— Спеціальні місця для відпочинку повинна визначати місцева влада, — доповнює начальник обласної водолазно-рятувальної станції Микола П"ятковський, 48 років. — На них слід відкрити рятувальні пости. На водоймах із постами нещасних випадків фактично немає.

Водолазно-рятувальні станції є лише на міських озерах в Івано-Франківську та Коломиї та на Дністрі у Галичі. Купатися тут безпечніше: дно водойм постійно очищають від битого скла та сміття, а за відпочивальниками постійно наглядають.

Дуже небезпечними є річки Лімниця, Дністер, Прут

— За останні три роки в озері в Івано-Франківську ніхто не втопився, — продовжує Валерій Кучер. — На станції цілодобово чергують три-чотири рятувальники та медсестра. Спеціальним катером виїжджаємо на плесо й надаємо людям допомогу. На все маємо до трьох хвилин. За цей час іще можна врятувати людину, навіть якщо вона вже пішла на дно.

Одна з найкращих рятувальних станцій колись діяла на Бурштинському водосховищі, яке в народі називають Бурштинським морем. На найбільшу водойму Прикарпаття приїжджають відпочивати навіть із-за меж області. За радянських часів станцію закріпили за Бурштинською ТЕЦ. У 1990-х її передали селищній раді. Відтоді для безпеки людей тут нічого не роблять. На місці обладнаного пляжу з пісочком, грибочками та роздягальнями нині купи сміття. За кілька метрів від пляжу — закинута двоповерхова будівля рятувальної станції. За сітчастою огорожею бігає сліпий на око чорний ротвейлер. На причалі — кілька іржавих човнів. Замість рятувальника на спостережній вишці стоїть манекен, який використовували для підготовки матросів-водолазів. У приміщенні іншої одноповерхової будівлі, яка теж належала станції, діє приватне кафе.

Цьогоріч у Бурштині потонуло двоє рибалок.

— До смерті часто призводить вилов риби у не відведених для цього місцях або забороненими методами, так званими "електровудками". Не раз траплялося, що струм уражав самих рибалок, — зазначає Микола П"ятковський.

Але найчастіше люди тонуть через зловживання алкоголем.

— Коли люди йдуть у воду в нетверезому стані, трапляються нещастя, — стверджує Валерій Кучер. — Ми намагаємося контролювати компанії, які приходять на берег і розпивають спиртне. Коли ситуація виходить із-під контролю, викликаємо міліцію. Кілька днів тому тільки правоохоронці змогли розігнати групу випускників — підпилі юнаки вже не реагували на зауваження.

Щоби відпочинок на воді не призвів до трагедії, рятувальники радять дотримуватися простих правил.

— Відпочивайте тільки у відведених для цього місцях, у світлу частину доби, — говорить Валерій Кучер. — Не йдіть у воду напідпитку, в незнайомому місці, у швидку течію, ніколи не плавайте наодинці. До плавок причепіть шпильку — якщо судомить руку чи ногу, укол допоможе відновити еластичність м"язів. Не пірнайте на мілководді чи в незнайомих місцях — так можна травмувати шийний відділ хребта і пошкодити спинний мозок.

Рятувальники кажуть, що в більшості випадків тонуть люди, які вміють плавати і самовпевнено запливають далеко від берега.


Статистика утоплень


 Область
усього втопилося  дітей  врятували 
 Львівська  77  7  11
 Тернопільська  47  3  9
 Чернівецька  40  9  37
 Волинська  37  4  10
 Івано-Франківська  25  2  12
 Рівненська  17  7  47
 Закарпатська  17  4  10


Найбільше топляться на Львівщині

Із початку року у водоймах Західної України потонуло 260 осіб. Із них 36 — діти. Життя 136 людей вдалося врятувати. Найбільше топляться на Львівщині — 77 трагічних випадків. Дуже небезпечні озера в селі Ясниська Яворівського району. Вода в них джерельна, подекуди із вирами. У вихідні тут фіксують три-чотири утоплення. Місцеві чиновники звернулися до міліції по допомогу.
— На озера взагалі не варто пускати відпочивальників, — каже 49-річний Володимир Комар, керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації. — Це заборонена територія, але люди ігнорують попереджувальні знаки і шлагбауми. Якщо патрулі міліції не допоможуть, покличемо "Беркут".

Вікторія ЦИМБАЛІСТА

Зараз ви читаєте новину «У воді гинуть через алкоголь і самовпевненість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути