четвер, 03 квітня 2008 21:05

Заробітчани не встигають за цінами на житло

"Уже шостий рік гроші на квартиру відкладаю. Тільки-но зберу потрібну суму й намірюся купити житло, воно знову дорожчає. Ніяк ті ціни не наздожену", — бідкається львів"янка 48-річна Марія Сорока.

Щоб заробити на помешкання для сина Андрія, 2002-го жінка виїхала на заробітки в Італію. Тоді двокімнатну квартиру у спальному районі міста можна було знайти за $7–10 тис. Гроші Марія Сорока заробила за два роки.

— Коли повернулася, виявилося, за зароблені гроші навіть кавалерки купити не зможу. Житло виросло в ціні удвічі, — каже жінка.

Сорока вирішила продати батьківську хату в сусідньому селі Ставчани. 2004-го за стару одноповерхову кам"яницю та шість соток землі вторгувала $5 тис. Та все одно для придбання квартири у Львові бракувало кількох тисяч.

— Жалкую, що тоді, у 2004 році, тих 13 тисяч не вклала в будь-яку нерухомість. Можна ж було за них купити однокімнатну квартиру або двокімнатну без ремонту. Але хто тоді знав, що квартири в ціні так зростуть, — розводить руками.

Марія Сорока досі не купила житла синові. Має $45 тис.

— Ще у вересні Андрій писав, що за такі гроші у Львові можна купити непогану однокімнатну квартиру, — каже. — Зараз ціни починаються від 60 тисяч доларів.

За останніх дев"ять місяців ціни на нерухомість у Львові зросли приблизно на 30%, з початку року — на 6%.

— У кінці лютого — на початку березня традиційно зростає попит на житлову нерухомість, "основний сезон" триває до червня. Цьогорічний пожвавлення покупців "підігнала" інфляція. Власники помешкань користаються цим і підвищують ціни на житло, бо минулого року активність покупців дещо зменшилася через відносно невелике підвищення доходів людей, — каже директор агентства нерухомості "Варіант +" Костянтин Шкраба.

Ціни на первинному ринку зросли насамперед через подорожчання будівельних матеріалів.

— Порівняно з минулим роком, ціни на цемент і арматуру виросли удвічі, на цеглу — на 70 відсотків, — розповідає заступник голови правління будівельної компанії "Ваш дім" Наталія Левчук. — Лише в березні цемент подорожчав на 30 процентів, цегла — на 15.

Компанія "Ваш дім" споруджує житловий масив на вул. Пасічній. Торік квадратний метр у її новобудовах коштував 6800 грн. Сьогодні — 7070.

Продавці житла на вторинному ринку переважно штучно завищують ціни, кожен хоче продати свою квартиру дорожче.

Ціни на нерухомість зросли на 30 відсотків

— Люди відкривають газету з оголошеннями, переглядають пропозиції і ставлять "трішки більшу" ціну, — розповідає Костянтин Шкраба. — Наступний продавець теж поставить "трішки вище". Крім того, власники помешкань свідомо ставлять ціну "з торгом", а це також сприяє візуальному росту цін.

Агент із нерухомості фірми "Оберіг" Марія Кавацюк розповідає, що у грудні власниця двокімнатної квартири — 68 кв. м — у районі Кайзервальду продавала її за $180 тис. У березні підняла ціну на 40 тис.

— Здорожувати помешкання не було підстав. Квартира хоч і простора, але стара, у ній 30 років ремонту не робили, — каже Марія. — Запитала власницю, чому підвищує ціну. А вона: "Олія подорожчала удвічі, а ви хочете, щоб я квартиру дешево продала!"

Маклери прогнозують незначне зниження вартості квартир у найближчих 2–3 роки.

— Якщо обмежать кредитування іпотеки, як заявляє сьогодні НБУ, значно скоротиться попит на нерухомість, бо нині 80 відсотків покупців користуються кредитами, — вважає Шкраба. — Пропозиція набагато перевищить попит і ціни знизяться. Щоправда, це не стосуватиметься елітної нерухомості в центральних районах міста.

Зниження цін ймовірне і в разі приходу на ринок забудовників, які реалізують проекти масштабної забудови. Сьогодні у Львові майже не будують житла. Якщо сусідній Івано-Франківськ на третьому місці за обсягами житлового будівництва в Україні, то Львів пасе задніх.

Завжди попитом користуються австрійські люкси

У Львові найпопулярніші серед покупців одно-, двокімнатні квартири у цегляному будинку, не на першому і не останньому поверхах.
—  Невеликий інтерес до районів вулиць Рясне, Топольна, Хмельницького, Майорівка, цікавляться більше Франківським районом, Сиховом, ближнім центром, — каже директор львівського агентства нерухомості "Варіант +" Костянтин Шкраба. — Найбільше розкуповують одно-, двокімнатні квартири, тому вартість квадратного метра в них більша приблизно на тисячу гривень, аніж у багатокімнатних.
Стабільно популярним є старий фонд житла — австрійські люкси і півлюкси. Це добротні помешкання з хорошим плануванням, розташовані в гарних районах. Користується попитом і нерухомість на первинному ринку через відносно невелику вартість — від $1200–1300 за кв. м.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани не встигають за цінами на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути