четвер, 22 квітня 2010 16:41

Бурячки з хріном французи вперше спробували у Львові

Французькі кухарі провели майстер-класи у Львівському училищі ресторанного сервісу та туризму на вул. Івана Пулюя на вихідних. Три роки заклад веде обмін студентами зі школою ресторанного бізнесу "Леон блю" з французького міста Перпиньян.

Іноземці навчили готувати страви із м"яса, риби, кілька видів десертів.

— Французькі страви готувати в Україні нескладно — проблем з асортиментом продуктів не було, — розповідає 44-річний Мішель Ведрін, шеф-кухар ресторану "Віля Дюльйо" у Перпиньяні. — Єдине, чого не знайшлося у вас, — замороженої аличі для соусу до фуа-гри. Її замінили грушами. А також баранини. Тут є проблеми з м"ясом.

Мішель із колегами вперше у Львові. Відвідали кілька місцевих ресторанів.

— Найбільше нам сподобалося в "Семеро поросят". Там українська кухня. Такий смачний шпондер! — захоплено каже другий шеф-кухар Жан-Крістоф Майєр, 40 років. — Кожна хвилина перебування у Львові — то щастя. Люди такі добрі, усміхаються. На годинник не дивляться, можна сидіти в ресторані, скільки тобі смакує. У Львові вперше спробували бурячки з хріном. То щось надзвичайне. Сподобалася також водка і вареники, — сміється.

— Щоліта 8–10 наших студентів проходять практику у Франції, — розповідає директор училища Ганна Балущак, 50 років. — Потім їх розхапують наші ресторатори. Співпраці з іноземцями завдячуємо француженці Женін Леско. Вона має українське коріння і хоче, щоби про Україну знали у Франції. Помогла нам із контактами.

Сподобалася водка і вареники

Кухар-кондитер 20-річна Тетяна Шмега здобуває в ліцеї другу спеціальність — технолога. Відвідала Перпиньян минулого літа, з кухарями спілкується вільно французькою.

— У Франції все спрощено. Кухар займається тільки стравою, її смаком. Замовляєш картоплю — і тобі її привозять уже почищеною і порізаною так, як тобі треба — хвильками, соломкою. Ти тільки на сковорідку — і готуєш. Морква — порізана, не треба чистити. Там є проміжні підприємства, які цим займаються. У нас, напевне, не скоро таке буде. Різні види м"яса фасовані в упаковки, готові до приготування — язик, біфштекс. Але ми маємо свої плюси. Так як ми навчені все робити самі, на кухні вправляємося швидше. Французькі студенти не встигають за нами.

Зараз ви читаєте новину «Бурячки з хріном французи вперше спробували у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути