Ексклюзиви
четвер, 04 вересня 2008 19:02

Сміття на "Шуварі" спалюють посеред ринку

Автор: фото: Ігор Хомич
  Прибиральники закидають гнилі кавуни на вантажівку на продуктовому ринку
Прибиральники закидають гнилі кавуни на вантажівку на продуктовому ринку

"Шувар, забери своє гнильйо, тут живуть люди", — такий напис з"явився за одну ніч на поламаному рефрижераторі навпроти гуртового продуктового ринку "Шувар" у львівському мікрорайоні Сихів.

Із центру Львова до "Шувару" їхати 15–20 хв. У базарні дні півгодини-годину доводиться стояти в заторах.

— Уже сорок п"ять хвилин їду із роботи додому, — каже по мобільному жінка в маршрутці N76. — Ще ніколи біля базару стільки машин не було, як того року.

Ринок займає приблизно 12 га. На критому торговельному майданчику працює 900 продавців. У сезон тут щодня реалізують 1 тис. т овочів і фруктів. Їх везуть із Херсонської, Миколаївської, Одеської, Закарпатської областей. Найбільше покупців сходяться у вихідні та вночі — із третьої години сюди з"їжджаються оптовики.

Під вечір на ринку стоїть запах зігнилих овочів і фруктів. Продавщиця в червоних спортивних штанах тягне 10-кілограмовий мішок із цибулею. Кладе на вагу.

— У мене дуже важка робота, — показує порепані загрубілі руки. — Із ранку до ночі в бруді та смороді. Подивіться.

Продавець кавунів скидає на купу зігнилі кавуни. На них рояться оси. Під"їжджає вантажівка, прибиральники згрібають сміття. У перервах між роботою їдять кавун.

— За сміття відповідають спеціальні бригади, — розповідає водій вантажівки 50-річний Анатолій Грицак. — Коли його повно назбирається, керівники дзвонять, і ми вивозимо. Постоянно десять прибиральників працюють. Є трактор, який тягне мусор.

Навпроти "Шувару" стоять житлові багатоповерхівки.

— Сміття із ринку нікуди не вивозять, а палять на його території, — каже жителька будинку N62 на вул. Гната Хоткевича 57-річна Любов Папірник, її балкон виходить на ринок. — Увечері о десятій-одинадцятій годині там стоїть їдкий дим. Якшо вітер дме в сторону лісу, то ше півбіди. Та тільки-но в нашу сторону — тут такий сморід, що не можна відкрити вікна. Ми вже скарги писали, по під"їздах розвішували об"яви та підписи збирали — все дарма. У сусідньому під"їзді живе жіночка, в якої син хворий на астму. Від цього диму він щодня задихається.

Керівництво "Шувару" обіцяє до кінця року вирішити проблему зі спаленням сміття.

— Це одна із найболючіших тем, — розповідає заступник директора "Шувару" 26-річний Олексій Чумак. — На даний час проводимо електрику. Плануємо знешкоджувати сміття методом пресування та компостування.

"Шувар" працює в місті шість років.

Зараз ви читаєте новину «Сміття на "Шуварі" спалюють посеред ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути