четвер, 13 листопада 2008 19:00

Щеплена дитина померла від дифтерії

Щеплена дитина померла від дифтерії

У суботу в селі Миклашів Пустомитівського району поховали 4-річну Діану Демус. Вона померла від дифтерії. У медичній картці дівчинки були всі потрібні щеплення.

До інфекційного відділення обласної клінічної лікарні Діана потрапила на четвертий день  хвороби — минулої середи. Медики встановили попередній діагноз — дифтерія носоглотки, інфекційний мононуклеоз. Діанка померла в реанімації 7 листопада близько другої ночі.

— На перших порах дифтерія проявляється як ангіна. Підвищується температура тіла й відчувається сильний біль у горлі, — каже завідувач реанімації інфекційної лікарні 50-річний Віктор Токарєв. — Рідні тому спершу й вирішили, що це ангіна. В дівчинки швидко поширилися ускладнення. Постраждали нирки, серце, в гортані дифтерійні пластинки перекрили доступ повітря. Дитину буквально почало душити. Їй одразу ввели сироватку, познімали наліт у горлі, але врятувати життя Діанці не вдалося.

Лікарі припускають, що мала була щеплена лише на папері.

— Ті дохтори лікували й самі не знали від чого. Кожен день по 300 гривень на лікарства викидали, — говорить бабуся дівчинки Орися Підкова, 55 років. — То якось раптово дитина заболіла. Ще в неділю були в гостях у моєї сестри. Там Діанка так файно бавилася з дітками. А вже наступного дня мала високу температуру, боліло горло. Отак до тижня і не стало дитини.

Діана Демус відвідувала дитячий садок у селі Миклашів. Її брат Роман навчається в першому класі у місцевій школі-інтернаті. Мати Наталя з чоловіком Василем жили окремо. В селі говорять, покинула чоловіка, бо заглядав у чарку. Деякий час жінка працювала продавцем у Львові на Краківському ринку. Кажуть, Василь Демус працює в одному зі львівських комунальних товариств.

— Говорять, що в тої Наталки нова любов. Якогось циганчука знайшла — чи то в Буську, чи то в Кам"янці-Бузькій, — пошепки розповідає односельчанка Марія. — А як працювала у Львові, то з дітьми деколи по підвалах ночувала. Певно, те маленьке там хвороби набралося. Але то всьо, певно, пльотки.

Василь Демус прийшов на похорон до доньки.

За дев"ять місяців сім чоловік заслабли на дифтерію. Три особи померли

Лікарі обстежили п"ятьох людей, які контактували з Діаною. Хворих не виявили.

Вакцину проти дифтерії вперше вводять малюкам у 3 місяці. Ревакцинацію проводять у 18 місяців, у 6, 14 та 18 років. Дорослі мають щепитися від дифтерії та правцю раз на десять років.

— Щеплення оберігає від інфекцій, — зауважує Токарєв. — Вакциновані люди легко переносять хворобу. А більшість узагалі не хворіють. Вакцина — це штучний імунітет.

За дев"ять місяців цього року на Львівщині сім чоловік заслабли на дифтерію. Три особи померли. Хворіли люди, яким невчасно провели ревакцинацію.

— Насправді ті щеплення нищать імунітет, — каже лікар-гомеопат Олена Вільшанецька. — Дитина народжується здоровою, і раптом їй примусово вводять вакцину. Це може призвести до постпрививочних ускладнень. Але й вони не страшні в порівнянні з тими хворобами, які виникають через значно довший час. У першу чергу ускладнення торкаються центральної нервової системи. Такі наслідки потім важко подолати. Це неправда, що не вакцинована людина обов"язково захворіє. Здоровий імунітет й сам може побороти будь-яку інфекцію. А разом з вакциною в організм попадають тіла, які в умовах фізичного чи емоційного стресу людини розпочинають активно діяти.

Зараз ви читаєте новину «Щеплена дитина померла від дифтерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути