вівторок, 29 липня 2008 07:08

Селяни винуватять у своїх хворобах асфальтний завод

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Жителі села Давидів Пустомитівського району Львівської області розмовляють на вулиці біля своїх будинків, за 200 метрів від асфальтного заводу
Жителі села Давидів Пустомитівського району Львівської області розмовляють на вулиці біля своїх будинків, за 200 метрів від асфальтного заводу

Жителі села Давидів Пустомитівського району Львівщини звернулися до редакції "ГПУ" зі скаргами на роботу асфальтобетонного заводу, що розташований за 200 м від будинків.

— Уже три роки, як той завод гуде. Нас каліками поробить, — обурюється 52-річна Галина Кравець. Жінка має інвалідність другої групи. — Зранку встати не можу, ноги трясуться, у горлі дере, дихати немає чим.

Давидів розташований за 15–20 хв. їзди від Львова. У селі живе 5 тис. осіб.

Асфальтобетонний завод належить львівському дочірньому підприємству "Облавтодор". Його збудували 1973 року. Три роки тому підприємство стало працювати інтенсивніше.

— Раніше там йшов дим з одієї труби, а тепер ще дві потужніші з"явилися. Ми ні неділі, ні свята не маємо. Уночі більший стукіт, ніж удень, — каже Парасковія Біда, 56 років. Жінка живе неподалік підприємства. — Завод постійно димить. Відчиняєш зранку двері на вулицю, а там аж чорно. Наші діти з ангін не вилазять. У людей ноги пухнуть, тиск скаче. Три тижні тому від раку підшлункової помер 47-річний односелець Роман Ціпилко. Перед ним на тамтой світ пішла жінка. На рак горла хворіла.

Увечері перед заходом сонця накрапує дощ. Із заводу в"ється густий дим. У повітрі відчувається неприємний кислуватий запах. Селяни покашлюють, чхають.

Голова Давидівської сільської ради 42-річний Ігор Хрунь тримає депутатські звернення до головного державного санітарного лікаря Пустомитівського району Василя Тимчука та до директора "Львівавтодору" Юрія Тарасовича.

— Відстань від асфальтного заводу до першого житлового будинку — 200 метрів. Згідно діючих норм, вона має бути більшою. На запити сільських депутатів керівництво "Облавтодору" не представило ніяких документів, лише акт права власності на одну дорогу в селі. А як же діяльність заводу? — обурюється Хрунь. — Збільшилася концентрація викидів газів у повітря. Просили санепідемстанцію перевірити це і визначити наявність шкідливих речовин у стічних водах. Санлікар надіслав відповідь: все в межах норми.

У Державній екологічній інспекції Львівщини кажуть, письмових звернень від жителів Давидова не було.

— На Львівщині маємо не один асфальтовий завод. Ми контролюємо їх діяльність в цілому, — говорить 54-річний Роман Ярема з обласної Держекоінспекції. — Перевищень норм немає. Аби провести перевірки на заводі в Давидові, потрібен дозвіл Міністерства екоресурсів України. Для цього мають бути суттєві порушення норматив екологічної безпеки.

Із керівниками "Львівського облавтодору" поспілкуватися не вдалося — протягом двох днів у робочий час їх не було в кабінетах. У приймальній директора Юрія Тарасовича пояснили: усі на дорогах.

Районні чиновники проблемою селян не переймаються.

— Асфальтний завод у Давидові вже сорок років функціонує і аж тепер задимів? — каже іронічно голова Пустомитівської райради Ярослав Дробут. — Подумаєш, комусь щось не подобається.

Представники громадської організації "Комітет екологічного порятунку" занепокоєні: на Львівщині немає жодного асфальтнобетонного заводу із сучасним обладнанням.

— Устаткування застаріле. Зрозуміло, що їх діяльність є шкідливою для здоров"я, — каже президент організації Марко Шпікула, 34 роки. — На таких підприємствах слід систематично робити заміри. Але на це шкодують коштів.

Зараз ви читаєте новину «Селяни винуватять у своїх хворобах асфальтний завод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути