четвер, 03 квітня 2008 07:10

Самосели захоплюють територію дитячого садка

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Помічник вихователя Галина Машалига несе підвечірок дітям дошкільного навчального закладу N61 на вулиці Сулими у Львові. Від кухні сусіднього 128-го садочка йти близько 100 метрів
Помічник вихователя Галина Машалига несе підвечірок дітям дошкільного навчального закладу N61 на вулиці Сулими у Львові. Від кухні сусіднього 128-го садочка йти близько 100 метрів

У суботу самосели двоповерхової цегляної будівлі дошкільного навчального закладу N61 на вул. Сулими у Львові зацементували 10 металевих стовпчиків на його території.

— Перетягнули дитячі павільйони в один кут. Натягнули сітку й відгородили. Де діти гулятимуть? — бідкається завідувач сусіднього садка N128 Галина Шніцар, 48 років. — Вирубали яблуні. Машини мили на подвір"ї.

Галина Шніцар відповідає за групу дітей від 2 до 6 років, яку дві виховательки доглядають у старому приміщенні садка N61. Відомча дитяча установа "Ластівка" товариства "Завод "Львівсільмаш" припинила роботу 2 січня. Керівника Світлану Балог і 14 працівників скоротили. Із двох груп, які відвідували 38 вихованців, сформували одну. Шістьох дітей батьки забрали.

Кухня дитсадка N61 не працює — немає газу. Приміщення опалюють печами. Із грудня нікому платити за газ, борг сягнув 4 тис. грн. Газовики тричі готувалися перерізати трубу, та вихователі вмовили не залишати дітей без тепла. 14 березня міськвиконком розпорядився перерахувати "Львівгазу" 75 тис. грн. Грошей має вистачити до кінця року. Третій місяць помічники вихователя Галина Фрич, 53 роки, і Галина Машалига по черзі носять дітям сніданки, обіди й підвечірки. Із кухні садочка N128 йти майже 100 м.

— Понад 30 порцій. В одну руку — відро, у другу — господарську сумку. І так дві ходки, — каже Галина Фрич, ступаючи асфальтованою доріжкою.

Узяти садочок "Ластівка" на баланс мерія не спромоглася, хоча запевняла в цьому наприкінці минулого року. У листопаді міський голова Андрій Садовий звертався до банку "Київ", якому Господарський суд столиці в липні 2006-го ухвалив передати майно "Львівсільмашу". Просив: як не маєте змоги утримувати садок, передайте його містові. Відповідь банкірів надійшла на початку року — приміщення "Ластівки" продали столичній фірмі "Шаян Еліт". На контакт із новим власником вийшов директор департаменту гуманітарної політики мерії Олексій Побурко, 32 роки.

— Досягли усної домовленості, що місто орендуватиме приміщення дитсадку "Ластківка" до кінця року. Готуємося підписати документи, — каже чиновник. Прізвища власника фірми "Шаян Еліт" Побурко не називає. Підприємець не хоче афішувати свою діяльність.

Що буде із приміщенням садочка, у мерії не кажуть. В управлінні освіти розводять руками: колишній відомчий заклад не належить територіальній громаді, узяти його на баланс підстав немає. Оскаржувати законність відчуження будівлі дитячого садка на користь банківської установи та її подальший продаж теж не поспішають, хоча 16-та стаття Закону України "Про дошкільну освіту" забороняє власникові ліквідувати, зменшити площу території чи кількість груп у дошкільному навчальному закладі, як і здавати в оренду його приміщення.

— Із садочком N61 треба було вчинити так, як завод кінескопів зробив із нашим відомчим 1994 року, — каже Галина Шніцар. — Тільки-но підприємству стало важко утримувати нас, одразу передали садок на баланс міста. Наші діти постійно в теплі, їдять на 10 гривень, а батьки оплачують лише половину. А в 61-му торік годували всього на 4 гривні. Там вогко, печі старі, жеруть багато газу.

Нежитлові приміщення під помешкання переобладнали колишній юрист підприємства Ігор Карбовнік, профспілковий діяч Володимир Магала, інженер Анатолій Ставничий і колишній голова правління Микола Ховряк. Прокурор Франківського району Олександр Воронін ще 2006-го оскаржив ці дії й зажадав виселення. Та самосели на його приписи не зважають.

Дільничний міліціонер Геннадій Кузьмін про наміри самоселів відгородитися від дітей довідався від кореспондента "ГПУ".

— Як, живуть на території садочка? — здивувався міліціонер.

Зараз ви читаєте новину «Самосели захоплюють територію дитячого садка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути