Ексклюзиви
субота, 23 лютого 2008 07:10

Реконструкцію Сихівського мікрорайону Львова розробило грецьке подружжя

"Ми одразу звернули увагу, що головна проблема Сихова — центральний проспект Червоної Калини, який розділяє район на дві частини, — розповідає англійською грецький архітектор 60-річний Георгій Араговітіс. — Тому вирішили об"єднати їх. Запланували такий собі бетонний каскад, що простягнеться уздовж проспекту. Угорі він буде вкритий травою".

Георгій із дружиною Агаляні Араговітіс-Бобо очолюють архітектурну фірму "Доморінтос". Вони виграли конкурс на найкращу архітектурно-містобудівну концепцію громадського центру Сихова.

Сихів — спальний район на півдні Львова. Тут проживає понад 300 тис. містян. Раніше Сихів був приміським селом. Забудова типовими багатоповерхівками розпочалася 30 років тому. 2002-го біля новозведеної церкви Різдва Пресвятої Богородиці відправив службу Папа Римський Іван Павло Другий.

— Сіра, однотипна забудова району формує такого ж монотонного, нецікавого львів"янина, — переконаний головний архітектор Львова Юрій Криворучко, 52 роки. — Сьогодні тільки офісів нотаріусів і аптек на Сихові в чотири рази більше, ніж потрібно. А дитячих садків, басейнів, спортзалів, закладів для позашкільної роботи, кінотеатрів — недостатньо.

Араговітіси запланували будівництво великої бібліотеки, культурного центру, експозиційних залів. Агаляні розповідає, що греки були на Сихові два дні, в листопаді.

— Крім того, спілкувалися з колишніми мешканцями мікрорайону, які зараз працюють в Афінах, — говорить жінка. — Побували в Сихівському парку. Він такий темний, занедбаний. Тут варто облаштувати відпочинкову зону. А біля річки Зубра не дуже проблемно було б зробити каскад озер, придатних для купання чи риболовлі.

Цікавлюся, чи є у проекті будівля, яка могла би стати символом нового Сихова.

— При в"їзді у мікрорайон з півночі розташований завод "Іскра", де виробляються лампочки, — каже Георгій. — Ми пропонуємо спорудити там сучасний виставковий центр для демонстрації новітніх технологій у галузі освітлення вулиць. Таким чином Сихів міг би стати світовим центром освітлювальних технологій.

— Кілька років тому схожа проблема була в іспанському місті Більбао, — додає Агаляні. — Більшість його жителів працювали на шахтах, які припинили роботу. Для регенерації цих депресивних територій архітектор запропонував спорудити там модерновий музей. Нині до Більбао їздять туристи з усього світу, щоб його відвідати.

Грецькі архітектори відомі тим, що розробляли проект медіацентру Олімпійських ігор 2004 року в Афінах. Подружжя носить круглі значки із хвилястою лінією та трьома квадратиками посередині.

— Ми самі розробили цей значок. Він символізує новий Сихів, — пояснює Георгій. — Лінія — це проспект Червоної Калини. Квадратики — це головні будівлі нового району.

Конкурс на реконструкцію оголосили торік у травні. Надійшло дев"ять робіт із Греції, Франції, Швеції, Польщі та України. Перша премія становила $16 тис. Гроші надали фірми.

— Зміни на Сихові стануть помітні вже за два роки, — обіцяє Юрій Криворучко. — Для розробки детальних проектів, окрім греків, запросимо володарів другої премії конкурсу — колектив зі Швеції. Серед інших пропозицій, які можна взяти до уваги при наявності фінансів, — ідея весь транспорт мікрорайону пустити під землю. Якщо їхати на Сихів від центру міста, дорога іде вгору. Якщо його прорізати, то не буде цього підйому, а центр можна зробити пішохідним.

Для втілення всіх ідей грецьких архітекторів треба не менше 10 років. Про суми, потрібні для реалізації проекту, поки що не говорять.

Зараз ви читаєте новину «Реконструкцію Сихівського мікрорайону Львова розробило грецьке подружжя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути