субота, 26 квітня 2008 07:12

Оновлена ікона масово зцілює на Великдень

Автор: Фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  Шахтарі-колеги просили Олександра Євтушка поставити за них свічки. Він запалює їх біля ікони Миколая Чудотворця у себе вдома
Шахтарі-колеги просили Олександра Євтушка поставити за них свічки. Він запалює їх біля ікони Миколая Чудотворця у себе вдома

80-річний Олександр Євтушко із села Стовбихва Камінь-Каширського району Волині зберігає чудотворну ікону святого Миколая. Люди з околиць їдуть прикластися та помолитися до неї.

— На Паску образ особливо помічний, кожен другий виздоровлює, — каже господар. — Священики мають підтвердження щонайменше десяти зцілень від смертельних хвороб.

Євтушок першим відчув чудотворні властивості образу. Він майже 30 років трудився шахтарем у Нововолинську. Нажив професійну хворобу легенів — силікоз. Тоді, 13 років тому, отримав у спадок від тещі ікону Миколи Чудотворця. Щодня молився і розмовляв з образом. За місяць зцілився.

У сторічній дерев"яній хаті під зруб пахне хвоєю і миром. Засклена ікона лежить на столику посеред зали. На мідному церковному підсвічнику мерехтять свічки.

— Лікарі зробили йому рентген і не повірили апаратові. Кажуть, на знімку — здорова людина, легені дивом очистилися, — шепоче дружина господаря Надія Євтушок, 73 роки.

Невідомо, коли і хто написав ікону. Ченці Почаївської Лаври датували її ХVII ст. Образ знайшли на смітнику в Бессарабії 1942 року. По війні ікону перевезли з Молдови на Волинь. Відтоді святий лик Миколая не залишав старої хати у Стовбихві.

— Ікона допомагає тим, хто з вірою до неї припадає, — наставляє прихожан господар дому Олександр Адамович. — Якщо напідпитку — не підходьте, ікона тьмяніє.

Святий лик двічі оновлювався. Востаннє 5 років тому, на сороковий день по смерті першої дружини Євтушка — Олександри. Священики підтвердили чудо. Відтоді господар із новою дружиною Надією щодня стрічають у хаті паломників.

— Кожної неділі і на свята тут служить молебень місцевий батюшка. Приходить сюди, бо монахи з Почаєва заборонили виносити ікону з хати, — каже Олександр Євтушок.

— Невипадково, що саме в цій родині є чудодійна ікона. Господарі завжди були набожними людьми, — каже голова.

Нині подружжя не виїздить із села, хоча мають у Нововолинську дітей, онуків та правнуків. Олександр Євтушок зізнається, що так йому наказали ангели. Ще в дитинстві Сашкові явилася сяюча жінка в білому.

— Батько пішов на війну. То ця постать сказала: бережи маму, тато прийде живим, — таємниче шепоче господар. — А через десятиліття знову явилася і промовила: скільки житимеш, не бачитимеш снів, бо в них — нечистота. Відтоді я не пам"ятаю жодних сновидінь. Постать розповіла і про чудотворну ікону, наказала доглядати за нею до скону.

Люди почергово припадають до святого образу. Матері підводять дітей, навчають правильно цілувати його.

— Я приїхав із Боярки Київської області. Мама порадила, бо її співробітник тут від інсульту вилічився, — підпирає милиці інвалід ІІ групи Володимир Пронько, 33 роки.

Господар оселі припрошує людей пообідати. Надія Євтушок ставить на стіл пісні страви.

Зараз ви читаєте новину «Оновлена ікона масово зцілює на Великдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути