Ексклюзиви
четвер, 13 листопада 2008 18:54

Михайла Думича підозрюють у підпалі церкви

7 листопада у селі Попеляни на Пустомитівщині згоріла українська греко-католицька церква Чесного Хреста, збудована 1835 року. Селяни подейкують, дерев"яну пам"ятку архітектури спалив житель сусіднього села ДмитреМихайло Думич, 47 років.

Чоловік живе з матір"ю 82-річною Катериною Думич. Двері відчиняє господар у зимовій куртці. Волосся на голові скуйовджене, очі червоні. Чоловіка трусить.

— Я — алкаш. Але церкви не палив. Во ім"я отца і сина і святого духа, — хреститься Думич. Його через пиятику кілька років тому залишила дружина Ганна. — Був ше з двома хлопами, але їх не пам"ятаю. У той день помагав одному господареві з Попелян на полі. Заробив троха грошей. Купив в барі літру горілки. Маю право? Маю! В рові під церквою приліг оддохнути. А розбудив мене вже участковий Мігулка. Тих двох не було. І горілки не було. А я її випить сам не міг.

Чоловік добу просидів у Пустомитівському райвідділі. Правоохоронці відпустили його через брак доказів.

— Та він непоганий, — каже мати. — Послухає, шо треба, поможе. Ото тих пару сотиків біля хати сам обробив. Тікі випить любе. Слабий він, з легенями плохо. Інвалідності не має, бо документи загубив. Хоть би до тюрми не взяли.

Чоловік не працює. Допомагає місцевим ґаздам по господарству. Так заробляє на горілку. До храму не ходить.

— По селі говорять, шо то він зробив такий гріх. А я не вірю, — розповідає односельчанин Микола. — Ту церкву кілька разів грабували. Во" і два тижні тому вкрали Євангеліє. Кажуть, страшенно дороге. Певно, і того разу обікрали і спалили, аби улік не лишити.

Храм знаходився поряд із цвинтарем на околиці села. Церква запалала у п"ятницю біля 18.00.

— У п"ятницю в 12.00 ми з паламарем закривали храм. Він ще пішов рубильник на стовпі вимкнув. Я побачив, як загасли електричні свічки на престолі, і замкнув двері, — розповідає священик Ярослав Вовк, 47 років. — Церква загорілася від цвинтаря. Рятувати її бігли усім селом. Дехто навіть босоніж.

В облдержадміністрації запевнили, що церкву реставруватимуть державним коштом.  Священик відправляє служби в бібліотеці.

Зараз ви читаєте новину «Михайла Думича підозрюють у підпалі церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути