четвер, 11 березня 2010 18:54

Медики продавали безкоштовні ліки

Семеро матерів із Тернопільщини підтвердили правоохоронцям, що в обласному пологовому будинку з них брали гроші за препарат куросурф. Ці ліки життєво необхідні для недоношених немовлят. Флакон в аптеках коштує близько 4 тис. грн. Його вводять одноразово.

— Завдяки державній програмі ліки розповсюджують у всі пологові будинки безкоштовно. Відповідно і видаватися мають безплатно. Ми з"ясували, що в обласному пологовому в матерів брали від 500 до 4 тисяч гривень за цей препарат, — розповідає 34-річний Сергій Банах, прокурор Тернополя. — Правда, брали гроші тільки у заможних. У кількох випадках оформляли їх як благодійну допомогу лікарні. А в офіційних документах вказували, що препарат видали безкоштовно. Звичайно, медики можуть опиратися на закон "Про благодійність та благодійну допомогу". Але якщо мамі кажуть: "Або давай гроші, або твоя дитина не буде жити", то про яку благодійність можна говорити.

Скільки лікарів причетні до продажу препаратів, правоохоронці не говорять. Завели кримінальну справу.

— А в чому нас звинувачують? У тому, що люди перераховували гроші у фонд "Милосердя"? — відповідає телефоном Віктор Куценко, головний лікар перинатального центру.

Тернопільських пацієнтів, які хочуть зробити благодійний внесок, правоохоронці зобов"язали власноруч писати заяву до Червоного Хреста. Гроші підуть у це товариство. Воно закуповуватиме медикаменти і даватиме за потреби лікувально-профілактичним установам.

— За державними програмами для лікарень закуповують переважно дуже дорогі препарати — системи штучної нирки, штучні суглоби, той куросурф, — пояснює Богдан Ониськів, начальник Тернопільського облуправління охорони здоров"я. — Або дешевші, яких потрібно багато. Наприклад, інсуліни. Як дізнатися, які ліки можна отримати безкоштовно? Загальний список таких озвучити важко, він великий. Але коли лікар виписує препарат, пацієнт може передзвонити на гарячу лінію при управлінні охорони здоров"я і перепитати, чи не мають давати його безкоштовно. Особливо раджу перевірити, якщо ліки дорогі.

Зараз ви читаєте новину «Медики продавали безкоштовні ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути