субота, 26 січня 2008 07:11

Львів"яни бояться втратити єдину соціальну лазню

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Завсідники львівської лазні ”Бадьорість” зустрілися за пивом у буфеті. Колишній капітан футбольного клубу ”Карпати” Iгор Кульчицький, 66 років, обіймає своїх друзів — 49-річного Владислава Послєднічека (праворуч) і Валерія Повержука, 53 роки
Завсідники львівської лазні ”Бадьорість” зустрілися за пивом у буфеті. Колишній капітан футбольного клубу ”Карпати” Iгор Кульчицький, 66 років, обіймає своїх друзів — 49-річного Владислава Послєднічека (праворуч) і Валерія Повержука, 53 роки

"Як нашу баню закриють — осиротіємо. Ми ж сюди як до рідного дому ходимо — за фізичним і душевним здоров"ям", — каже 67-річний львів"янин Степан Нетреб"як.

Він соліст Львівського ансамблю "Галичина". Щойно повернувся з гастролей в Іспанії. Тільки-но приїхав додому, розклав речі, переодягнувся у спортивний костюм — одразу до лазні. По п"ятницях опівдні в комунальній лазні "Бадьорість",  на вул. Тургенєва Степана чекають приятелі.

— Навіть в Іспанії про лазню думав, — усміхається чоловік. — Купив там евкаліптові віники товаришам.

Чоловіки попарилися, сидять за столиком у буфеті на другому поверсі.

— Хто в баню забігає, той аптеку минає, — говорить працівник Львівського музею етнографії Володимир Васинчук, 62 роки. — Хіба по нас видно, що ми вже сьомий десяток розміняли?

Місяць тому чоловіки дізналися, що міська рада має намір звільнити директора бані Миколу Дубенського. Із п"ятьма тисячами клієнтів лазні поставили  підписи на захист закладу.  Комітет захисту лазні напередодні Нового року пікетував міську раду. Люди тримали віники для купання та гасла: "Не чіпайте народної лазні, вона в нас одна".

Заступник директора лазні Віктор Красуцький розповідає, що в липні  міська рада поставила перед комунальним підприємством вимогу: збільшити чистий прибуток уп"ятеро — до 250 тис. грн на квартал. За невиконання припису директорові лазні оголосили догану та запропонували написати заяву про звільнення за власним бажанням.

— Щоб виконати цю вимогу, ми мали б утричі здорожити наші послуги, — каже заступник директора. — Лазня стала б задорогою для людей із невеликим достатком. Багато хто сюди просто помитися ходить, бо не має вдома ванни.

Баня на Тургенєва — єдина доступна громадська лазня міста. Щодня її відвідує 300–400 людей. У жодному іншому закладі міста немає мокрої жорсткої пари з котла. Прийняти душ коштує 8 грн, 2 години провести у парній — 15, у сауні — 22.

Міські чиновники прийняли рішення звільнити Дубенського.

— Очевидно, хочуть поставити свою людину, а потім зробити із лазні дорогу сауну чи казино, — вважає представник Комітету захисту лазні Богдан Тарадада.

Лазня "Бадьорість" не отримує дотацій від міста. Працівники власними силами поміняли старі вікна на металопластикові, закупили нові меблі для парних. Для економії води переобладнали звичайні душі на педальні, а систему опалення зробили таким чином, що тепла вода із душових потрапляє в батареї та нагріває приміщення.

58-річний Микола Дубенський працює директором лазні 20 років. Має звання "Відмінник служби побуту України".

— Прикро за людей, яких можуть позбавити задоволення прийняти душ чи попаритися, — каже Микола Семенович. — Для завсідників нашої лазні похід у парну став певним ритуалом. Львів може позбутися частинки культури.

Виконуюча обов"язки директора департаменту економічної політики Мар"яна Балаш запевняє, що міська рада звільняє директора лазні, аби поліпшити діяльність закладу.

— Лазня має незадовільні фінансово-економічні показники, — каже чиновниця. — До того ж суттєві зауваження до її роботи висунула санепідемслужба. Керівництво міста зацікавлене в ефективному функціонуванні цього підприємства і не має наміру його ліквідовувати чи приватизовувати.


Ціни у львівських лазнях


 Назва закладу Адреса  Ціна за  год./грн  Допустима кількість осіб 
 Комплекс
"Атлантик"
 Вул. Володимира Великого, 16  90
100
 2   (Якщо більше чотирьох,
4   доплачують по 10 грн за кожну)
 "Динамо-центр"  Вул. В. Стуса, 4  80  10
 Центр здоров"я та краси
 "Аквамарин"
 Вул. Княгині Ольги, 5к  100  10
 "Олімп-центр"  Вул. Навроцького, 25  120
100
 понад 10
менш ніж 10
 "Фінська суха сауна"  Вул. Вигоди, 62  80  6

Зараз ви читаєте новину «Львів"яни бояться втратити єдину соціальну лазню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути