понеділок, 13 серпня 2007 07:09

Конфісковану зброю переплавлять на каструлі

Автор: фото: Ольга ГЕМБІК
  Під час публічної міліцейської акції ”Прощавай, зброє!” слюсар розрізає болгаркою затиснутий в лещатах пістолет. Того дня в селі Сокиричах неподалік Луцька було знищено 76 стволів
Під час публічної міліцейської акції ”Прощавай, зброє!” слюсар розрізає болгаркою затиснутий в лещатах пістолет. Того дня в селі Сокиричах неподалік Луцька було знищено 76 стволів

На території Волинського училища професійної підготовки працівників міліції, що в Сокиричах неподалік Луцька, правоохоронці знищили 76 одиниць зброї. Цим заходом міліція започаткувала публічну акцію "Прощавай, зброє!".

— Ось той обріз, з якого застрелили жінку-продавця в кіоску на вулиці Потебні в Луцьку три роки тому, — показує начальник служби озброєння Управління Міністерства внутрішніх справ у Волинській області Валентин Морозюк, 37 років.

Частину зброї волиняни здають добровільно. Це переважно мисливські рушниці й обрізи, якими користувалися браконьєри. Зброя належить до другої і третьої категорії — вона перероблена, має технічні несправності чи не підлягає відновленню. Зброю першої категорії й нарізну — автомати й пістолети — везуть до Києва, використовують на навчаннях правоохоронців.

На землі постелили брезент. Розклали рушниці. Пістолети розмістили на столах. До зброї прикріпили папірці з назвами й датою вилучення. Поряд мішок із маркуванням "набої та вибухівка".

Для знищення зброї запросили слюсарів із болгарками й автогеном. Спочатку спеціаліст відрізає ствол та ударно-спусковий механізм. Інший чоловік робить те ж саме з мисливською рушницею.

Залишки зброї складають у спеціальні контейнери. Потім їх запломбують. Брухт повезуть на завод "Сільмаш" у Рожище, де переплавлять на посуд.

— Ми хочемо показати, що зброю насправді знищують, аби не було безпідставних чуток про те, що ми її продаємо, а прибутки осідають у кишенях правоохоронців, — наголошує начальник УМВС області Іван Прошковський, 55 років. — Щодо внутрішнього обороту зброї, то за показниками Волинь займає передостаннє місце. Ви бачите, що вся зброя — саморобна, її робили для себе, не обов"язково з умислом скоїти злочин. Доказ цьому — статистичні дані. Цьогоріч не було скоєно жодного навмисного вбивства чи заподіяно тяжкі тілесні ушкодження із застосуванням вогнепальної зброї.

Іван Прошковський дістає з пакета й показує 200-грамову тротилову шашку із гвіздками. Вона схожа на шматок жовтого пластиліну.

— Це так звана чеченська шашка, — каже Іван Прошковський. — Знищуватимемо її у вибухозахисному контейнері. Його розробила вибухотехнічна служба з Києва. Я теж там працював.

Прошковський кладе шматок тротилу в три шини, з"єднані мотузками. Вибух — шини підскакують і рвуть мотузок. Потім висипають патрони до залізної бочки й вистилають до неї доріжку з пороху. Журналісти підпалюють її. За мить починається гучна стрілянина, яка триває кілька хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Конфісковану зброю переплавлять на каструлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути