Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 07:13

Автори пам"ятника Степанові Бандері посварилися через проекти

  Проекти пам’ятника Степанові Бандері, який встановлять у Тернополі до кінця року: проект групи скульпторів під керівництвом Богдана Романця (ліворуч фото: Олена ДЗІК), проект Романа Вільгушинського (фото: Жанна ПОПОВИЧ)
Проекти пам’ятника Степанові Бандері, який встановлять у Тернополі до кінця року: проект групи скульпторів під керівництвом Богдана Романця (ліворуч фото: Олена ДЗІК), проект Романа Вільгушинського (фото: Жанна ПОПОВИЧ)

У центрі Тернополя споруджують пам"ятник Степанові Бандері — на честь сторіччя від дня народження провідника Організації Українських Націоналістів. Відкриття запланували на 1 січня наступного року. Однак скульптори хочуть призупинити будівництво. Кажуть, проект цього монумента не брав участі в конкурсі.

Пам"ятник Степанові Бандері стоятиме біля будівлі Тернопільської обласної ради та адміністрації. Він на третину готовий. Монумент споруджують за спонсорські кошти.

Конкурс проектів тривав із 1 серпня до 1 жовтня 2007-го. Перше місце журі не дало нікому. А друге присудили команді заслуженого художника України Богдану Романцю, 69 років, зі Львова.

— Ми спроектували 4-метровий пам"ятник Бандері на фоні меча, — каже Романець. — У книзі відгуків він набрав найбільше голосів.

У листопаді оргкомітет із будівництва монумента, який очолював заступник голови облдержадміністрації Анатолій Вихрущ, уніс корективи. Скульптори мали українізувати меч, щоб лінії біля рукоятки були не прямі, а зігнуті, вмонтувати тризуб і символіку ОУН. Митці покликали на допомогу скульптора 45-річного Романа Вільгушинського з Тернополя. Для проведення благоустрою території запросили місцевого архітектора Данила Чепіля.

— Ми зробили все так, як хотів оргкомітет. Про те, що проект готовий, повідомляли чиновникам листами, та відповіді не отримали. Аж тут Чепіль приніс свої начерки і сказав, що меча та символіки не треба. Із нами не радився, — обурюється Романець. — Через місяць, у квітні, ми дізналися, що саме його і Вільгушинського назвали авторами монумента. До речі, тоді ж оргкомітет очолив губернатор Юрій Чижмарь.

Скульптори вимагають проведення нового конкурсу, щоб люди обрали між обома проектами.

— Влада авторитарно вирішує питання щодо спорудження пам"ятників. Ми зіткнулися зі зрадою і замовчуванням процесу будівництва, — додає колега Романця Володимир Стасюк, 44 роки, із Рівного.

Кошторис свого проекту митці не кажуть. Хоча раніше говорили про 2,5 млн грн.

Скульптор Роман Вільгушинський запевняє, дозвіл проектувати монумент він отримав справедливо:

— Художній раді не подобався варіант із мечем. Перше місце офіційно нікому не присудили. Тому почався пошук нових ідей. Я представив свій проект у квітні, і його затвердили. Це буде пам"ятник із міді. Нині роблю модель із глини.

За задумом Вільгушинського, висота постаменту 2,5 м, фігури — 4 м, 1,5 м відведуть на фон, на якому зобразять патріотичні змагання за волю України. На виготовлення монумента потрібно майже 500 тис. грн. Ще стільки ж — на благоустрій території.

— Журі рекомендувало оргкомітету працювати з творчою групою, яка посіла друге місце, — каже Юрій Заруцький із прес-служби обласної адміністрації. — Водночас доручило шукати нові ідеї і подати ескізні пропозиції зі спрощеним об"ємом проектних матеріалів. Вищезгаданий колектив не представив нового рішення, тому оргкомітет продовжив роботу з архітектором Чепілем і скульптором Вільгушинським.

Зараз ви читаєте новину «Автори пам"ятника Степанові Бандері посварилися через проекти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути