Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 07:01

11 років у гуртожитку живуть без води й газу

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Мешканка гуртожитку на вулиці Кримській у Львові Світлана Демчишин у кухні запалює свічку
Мешканка гуртожитку на вулиці Кримській у Львові Світлана Демчишин у кухні запалює свічку

Із гуртожитку на вулиці Кримській, 33 у Львові виселяють мешканців. У кімнатах чотирьох сімей відключено воду, газ, опалення та світло.

Гуртожиток раніше належав швейній фабриці товариства глухих "Силует". Сім"ї Демчишиних, Гадульських, Підковських та Роман Яблонський прописані та проживають тут 20 років.

1996-го директор "Силуету" Юрій Грощак продав гуртожиток компанії "Комфорт-Інвест". Згодом його перепродали "Проперті-Інвест", якою керує депутат Львівської міськради Тарас Сосновський.

Гуртожиток розташований у парковій зоні, має вигляд особняка. Нагорі неподалік джерела зустрічаю 36-річну мешканку Світлану Демчишину. Вона пере одяг у пластмасовій мисці.

— Надворі тепліше, ніж у нас у квартирі. Але ви проходьте, — Світлана запрошує завітати до її оселі на другому поверсі. У під"їзді гуртожитку темно та волого.

— Ви тримайтеся стіни, — радить жінка, коли підіймаємося сходами.

— 1996-го нас викинули з речами на вулицю. Ми подали до суду й вселилися знову. Вже 11 років живемо в таких умовах, — говорить із темної кухні Світланин чоловік Михайло Демчишин, одягнутий у шкіряну зимову куртку. Жінка запалює свічку. З холодильника зняли двері, залишилися лише полиці, на яких стоять банки із заготовленими на зиму овочами.

— Світло нам ще чотири місяці тому відключили. Раніше  ми по 250 гривень у місяць за нього платили, — розповідає Світлана Демчишина. — Та найгірше, що в сина в ліцеї проблеми з навчанням. А як у таких умовах вчитися?

17-річною Світлана пішла працювати швачкою на "Силует". У дівчини не було батьків, тому фабрика надала їй кімнату в гуртожитку. Нещодавно лікарі діагностували їй спинну грижу. Вона звільнилася з роботи.

— Наша справа з 1996-го слухалася у трьох судах, — каже Михайло. — Судді розуміють, що правда на нашій стороні, але ніхто нічого не може зробити. На останньому судовому засіданні говорили, що наша сім"я живе в особняку в елітній частині міста. Навіть адресу вказали: Листопадового Чину 11/29. А адреси ж такої у Львові не існує.

Мешканці почали готувати документи на приватизацію. Та в суді їм пояснили, що кімнати в гуртожитку не можна приватизовувати — їх продали.

18 липня Галицький районний суд Львова позбавив сім"ю Демчишиних права на користування житловою площею в гуртожитку на Кримській.

— Про судове засідання 18 липня нас ніхто не попередив: ні мені, ні моїм клієнтам не прийшли повістки, — обурюється адвокат Демчишиних Тетяна Грищук.

Хоча в документах зазначено, що Грищук брала участь у судовому засіданні. Нині мешканці подали заяву до Апеляційного суду Львівської області.

— Питання гуртожитків у Львові скоріше не вирішується, ніж вирішується, — говорить депутат Львівської обласної ради Богдан Кук, 42 роки. — Судді майже завжди стають на сторону власника, забуваючи, що згідно з Конституцією України одним із основних прав передбачене право на житло. Власник гуртожитку на Кримській, 33 пішов назустріч мешканцям — нещодавно заявив, що має намір надати мешканцям дві квартири. Але це неетично, оскільки дві сім"ї й надалі залишаться без житла.

Мешканця гуртожитку Романа Яблонського покинула дружина. Не витримала життя в таких умовах.

Зараз ви читаєте новину «11 років у гуртожитку живуть без води й газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути