Ексклюзиви
вівторок, 06 жовтня 2009 07:46

Олені Боднар дали шнобелівську премію за бюстгальтер-респіратор

Автор: фото з сайту www.rb.ru
  Українка Олена Боднар на врученні премії у Гарвардському університеті. Бюстгальтер-респіратор вона придумала після аварії на Чорнобильській АЕС
Українка Олена Боднар на врученні премії у Гарвардському університеті. Бюстгальтер-респіратор вона придумала після аварії на Чорнобильській АЕС

34-річній українці Олені Боднар дали "Антинобелівську премію" в сфері охорони здоров"я. Вона придумала бюстгальтер, половинки якого за потреби перетворюються на респіратор. Олена жила в Україні до 1990-го, потім емігрувала до Америки.

Бюстгальтер-респіратор задумала створити після аварії на Чорнобильській АЕС. Його  чашечки складаються одна в одну й за допомогою шлейок фіксуються навколо голови, затуляючи рот і ніс.

— Шкода, що ліфчики носять лише жінки, — каже винахідниця. — Із часом ми розробимо бюстгальтер, чашечки якого перетворюватимуться на два респіратори. У разі ядерної аварії, біотерористичної атаки чи задимлення жінка врятує життя собі й чоловікові.

Шнобелівську премію дали і швейцарському паталогоанатому Стефану Боллігеру. Він довів, що порожня пляшка з-під пива сильніше вдаряє по голові, ніж повна. А 83-річний американець Дональд Унґер протягом 60 років хрускотів суглобами пальців лівої руки. Він перевіряв, чи призводить це до артриту. Його руки виявилися здоровими. За це його теж відзначили.

Японець Фуміакі Тагуті розробив метод боротьби з кухонними відходами за допомогою бактерій, що живуть у фекаліях панди. Серед математиків винагороду отримав голова національного банку Зімбабве Гідеон Гоно. Увів в обіг банкноти від цента до 100 трильйонів зімбабвійських доларів.

Шнобелівська премія заснована 1991-го. Вручають її авторам найбезглуздіших винаходів.

Зараз ви читаєте новину «Олені Боднар дали шнобелівську премію за бюстгальтер-респіратор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути