Ексклюзиви
понеділок, 25 травня 2009 14:28

Ядерний вибух КНДР спровокував скликання надзвичайного засідання ООН

Ядерний вибух КНДР спровокував скликання надзвичайного засідання ООН
Представник Російської Федерації при ООН Віталій Чуркін оголосив про скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН, на якому обговорюватимуться проведені Північною Кореєю 25 травня ядерні випробування. Засідання призначене на вечір 25 травня.

Крім того, японська влада оголосила про скликання спеціальної робочої групи при прем"єр-міністрові Японії. У Південній Кореї для врегулювання ситуації створена "кризова команда" генералів. Раніше повідомлялося, що<>президент Південної Кореї Лі Мен Бак скликав для обговорення дій КНДР екстрене засідання ради національної безпеки.

Міноборони РФ вже підтвердило інформацію про ядерні випробування в Північній Кореї. Подробиці про випробування уточнюються. Американські військові поки не завершили перевірку повідомлення КНДР. Влада США оголосила про серйозну стурбованість ситуацією.

Рано вранці 25 травня Центральне телеграфне агентство КНДР повідомило, що країна провела успішні підземні ядерні випробування - потужніші, ніж в 2006 році. За даними південнокорейських ЗМІ, вибух був здійснений в північно-східному місті Кільчжу (там же, де і в 2006 році). У районі цього міста Геологічною службою США було зафіксовано "штучний" землетрус магнітудою 4,5, епіцентр якого знаходився на глибині 10 кілометрів.

Пізніше в ЗМІ з"явилися повідомлення про те, що одночасно з підземними випробуваннями КНДР здійснила запуск ракети земля-повітря малого радіусу дії.

КНДР вперше випробувала ядерну зброю в жовтні 2006 року. У зв"язку з цим ООН наклала на країну низку економічних санкцій. Через складну економічну обстановку КНДР незабаром погодилася відновити шестисторонні переговори про ядерне роззброєння. У переговорах брали участь Китай, Японія, Росія, США і Південна Корея. У квітні 2009 року Північна Корея запустила ракету з космічним супутником. Радбез ООН засудив цей запуск, у зв"язку з чим КНДР оголосила, що виходить з шестисторонніх переговорів і відновлює свою ядерну програму, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Ядерний вибух КНДР спровокував скликання надзвичайного засідання ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути