Аналітики ринку вважають, що зниження інфляції стало результатом жорсткого адміністративного контролю цін і штучного заниження їх динаміки в офіційній статистиці.
За даними Держкомстату, індекс споживчих цін, який злетів у вересні до рекордної за останнє десятиліття позначки в 2,9%, у жовтні впав до помірних 0,5%.
У річному вирахуванні інфляція знизилася з 10,5% у вересні до 10,1% у жовтні. За підсумками січня-жовтня підвищення цін склало 7,9%.
"За даними Держкомстату, на відміну від першого місяця осені в жовтні ціни на продукти підвищувалися не так стрімко, а на інші товари, вартість яких враховується при розрахунку інфляції, практично не змінилися. За нашими підрахунками, в минулому місяці інфляція без урахування харчових продуктів становила лише 3,4% (рік до року), тоді як загальне зростання цін досяг 10,1% ", - пояснив аналітик компанії Adamant Investments Андрій Пархоменко.
Згідно з даними офіційної статистики в жовтні продукти харчування подорожчали лише на 0,5%, тоді як у вересні - на 4,4%. Найбільше (на 3,1-5,8%) збільшилася вартість молочних продуктів: сирів - на 5,8%, олії - на 5,3%, молока - на 4,7%. На 0,5-2,1% підскочили ціни на тваринні жири, хліб і хлібопродукти, яловичину, м'ясо птиці. Падіння цін спостерігалося на цукор (-5,1%) і фрукти (-4,5%). Також минулого місяця на 0,6-1,4% подешевшали свинина, овочі, яйця, риба і продукти з неї.
Якщо зниження вартості цукру стало наслідком сезонного чинника, пов'язаного з початком виробництва, то зафіксоване Держкомстатом падіння цін на інші продукти - справжня загадка. Причин для цього немає.
По-перше, митниця, як і раніше використовує високі індикативні ціни при оформленні імпортних продуктів, що не дозволяє їм дешевшати на внутрішньому ринку. По-друге, в цю пору року традиційно спостерігається подорожчання овочів, фруктів, яєць і молочної продукції.
Розгадкою може бути адміністративний контроль за зростанням цін напередодні виборів, в тому числі і в поєднанні з методикою, яка використовується Держкомстатом. Як правило, відомство фіксує вартість найдешевших продуктів, ціноутворення яких контролюється державою.
На думку експертів, прикладом такої практики могли бути маніпуляції з цінами на рибу, м'ясо, макаронні вироби і навіть молочні продукти. Хоча вони й показали досить високі "офіційні" темпи росту (до 5,8%), насправді, за оцінками аналітиків, збільшилися приблизно на 10%.
"Фактично виходить, що Держкомстат декларує інфляцію для найбідніших верств населення. У той же час українці, які належать до середнього класу і вище, повинні множити офіційну цифру на 1,5-2", - вважає аналітик однієї з інвестиційних компаній.
На думку економістів, незважаючи на енергійні зусилля уряду, в листопаді-грудні споживчі ціни можуть знову вийти з-під контролю. Останні місяці року традиційно характеризуються підвищенням споживчого попиту, який буде чинити тиск на ціни.
За матеріалами Деловая столица
Коментарі