Ексклюзиви
середа, 17 листопада 2010 11:10

Уряд утримує рівень цін та інфляції тільки на папері - аналітики

Уряд утримує рівень цін та інфляції тільки на папері - аналітики

Аналітики ринку вважають, що зниження інфляції стало результатом жорсткого адміністративного контролю цін і штучного заниження їх динаміки в офіційній статистиці.

За даними Держкомстату, індекс споживчих цін, який злетів у вересні до рекордної за останнє десятиліття позначки в 2,9%, у жовтні впав до помірних 0,5%.

У річному вирахуванні інфляція знизилася з 10,5% у вересні до 10,1% у жовтні. За підсумками січня-жовтня підвищення цін склало 7,9%.

"За даними Держкомстату, на відміну від першого місяця осені в жовтні ціни на продукти підвищувалися не так стрімко, а на інші товари, вартість яких враховується при розрахунку інфляції, практично не змінилися. За нашими підрахунками, в минулому місяці інфляція без урахування харчових продуктів становила лише 3,4% (рік до року), тоді як загальне зростання цін досяг 10,1% ", - пояснив аналітик компанії Adamant Investments Андрій Пархоменко.

Згідно з даними офіційної статистики в жовтні продукти харчування подорожчали лише на 0,5%, тоді як у вересні - на 4,4%. Найбільше (на 3,1-5,8%) збільшилася вартість молочних продуктів: сирів - на 5,8%, олії - на 5,3%, молока - на 4,7%. На 0,5-2,1% підскочили ціни на тваринні жири, хліб і хлібопродукти, яловичину, м'ясо птиці. Падіння цін спостерігалося на цукор (-5,1%) і фрукти (-4,5%). Також минулого місяця на 0,6-1,4% подешевшали свинина, овочі, яйця, риба і продукти з неї.

Якщо зниження вартості цукру стало наслідком сезонного чинника, пов'язаного з початком виробництва, то зафіксоване Держкомстатом падіння цін на інші продукти - справжня загадка. Причин для цього немає.

По-перше, митниця, як і раніше використовує високі індикативні ціни при оформленні імпортних продуктів, що не дозволяє їм дешевшати на внутрішньому ринку. По-друге, в цю пору року традиційно спостерігається подорожчання овочів, фруктів, яєць і молочної продукції.

Розгадкою може бути адміністративний контроль за зростанням цін напередодні виборів, в тому числі і в поєднанні з методикою, яка використовується Держкомстатом. Як правило, відомство фіксує вартість найдешевших продуктів, ціноутворення яких контролюється державою.

На думку експертів, прикладом такої практики могли бути маніпуляції з цінами на рибу, м'ясо, макаронні вироби і навіть молочні продукти. Хоча вони й показали досить високі "офіційні" темпи росту (до 5,8%), насправді, за оцінками аналітиків, збільшилися приблизно на 10%.

"Фактично виходить, що Держкомстат декларує інфляцію для найбідніших верств населення. У той же час українці, які належать до середнього класу і вище, повинні множити офіційну цифру на 1,5-2", - вважає аналітик однієї з інвестиційних компаній.

На думку економістів, незважаючи на енергійні зусилля уряду, в листопаді-грудні споживчі ціни можуть знову вийти з-під контролю. Останні місяці року традиційно характеризуються підвищенням споживчого попиту, який буде чинити тиск на ціни.

За матеріалами Деловая столица

Зараз ви читаєте новину «Уряд утримує рівень цін та інфляції тільки на папері - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути