вівторок, 16 листопада 2010 17:42

Другий транш МВФ піде на покриття дефіциту держбюджету

Другий транш МВФ піде на покриття дефіциту держбюджету

Другий транш Міжнародного валютного фонду буде використаний на покриття дефіциту державного бюджету.

Про це на прес-конференції заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Він повідомив, що в середині грудня у Вашингтоні відбудеться рада директорів МВФ, яка ухвалить остаточне рішення, чи буде виділено Україні новий транш на суму $1,6 млрд.

"$1 млрд піде на покриття фіскального дефіциту, а $0,6 млрд будуть зараховані до резерви Національного банку. Без цих грошей під загрозою опиниться велика кількість бюджетних програм, у тому числі і соціальних. Необхідно буде шукати нові джерела фінансування. Можливо, без траншу уряду доведеться "включати друкарський верстат" і розкручувати інфляцію", - вважає експерт.

Він зазначив, що ситуація з Пенсійним фондом в Україну є катастрофічно критичною. У Пенсійному фонді використовується 18% ВВП. Жодна країна не може "похвалитися" таким високим параметром.

"Також необхідно виводити НАК "Нафтогаз" на бездефіцитний стійкий рівень. На сьогодні дефіцит "Нафтогазу" становить близько 1% ВВП. І його треба звести до нуля", - сказав Устенко.

Він уточнив, що до кінця року уряд повинен сформувати чіткий план по скороченню дефіциту державного бюджету, "Нафтогазу" і Пенсійного фонду. Не виключено, що влада прийме рішення підвищувати ціни на газ і повернуться до вирішення збільшувати пенсійний вік.

За словами економіста, основні ризики від траншу МВФ пов'язані з накопиченням зовнішніх боргів України.

"На сьогодні загальна сума боргу становить $105 млрд. Очевидно, приватного боргу набагато більше, ніж державного. Державних зовнішніх боргів - $25 млрд. Це практично 21% від ВВП", - повідомив Устенко.

Нагадаємо, місія Міжнародного валютного фонду буде рекомендувати керівництву МВФ надати Україні другий транш кредиту в рамках угоди stand by на суму близько $ 1,6 млрд.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Другий транш МВФ піде на покриття дефіциту держбюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути