Ексклюзиви
вівторок, 24 грудня 2013 06:00

У вікіконкурсі "Пишемо про ЄС" переміг школяр із Кам'янця-Подільського

У вікіконкурсі "Пишемо про ЄС" переміг школяр із Кам'янця-Подільського

З 16 жовтня по 15 листопада цього року тривав конкурс з написання статей про Європейський Союз в українській Вікіпедії. Конкурс проводився громадською організацією "Вікімедіа Україна" за підтримки Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) та приватних осіб.

Протягом місяця 32 учасники конкурсу написали 112 нових та суттєво поліпшили 7 статей, що стосуються історії, географії, управління (інституції, агенції, право, політика), економіки і фінансів, культури, теорії розвитку, осіб-діячів ЄС. Загалом учасниками конкурсу додано 1677786 байтів.

В основному, статті створювали нові користувачі. Але їм вдалось створити статті енциклопедичного характеру та дотриматись правил редагування Вікіпедії, — розповідає член журі Валентина Кодола. — В цілому, статті цікаві, змістовні. Існує ряд статей, у яких тема найповніше розкрита саме в українській Вікіпедії, в порівнянні з іноземними. Серед таких статей — "Програма Еразмус", "Європейський омбудсмен". А стаття із назвою "Соціальна політика Європейського Союзу" до конкурсу існувала лише в трьох Вікіпедіях: німецькій, іспанській і французькій.

Серед авторів найкращих статтей перше місце і приз вартістю 3000 гривень отримає вікіпедист Dim Grits, який написав статтю обсягом понад 30 Кб про британського політика-лейбориста Джека Стро. На другому місці з призом на 2000 гривень вікіпедист Максим Підліснюк зі статтею "Голова Європейської ради". Третє призове місце і приз на 1000 гривень отримає вікіпедист spart за статтю "Договори Європейського Союзу". Організатори вирішили також нагородити у цій номінації призами у розмірі 500 гривень вікіпедистів Volodymyr D-k і Babaold відповідно за статті "Європейська волонтерська служба" та "Хартія основних прав".

У номінації "За найкращий внесок" автори оцінювалися за їхнім загальним внеском у конкурс, який визначався сумарним числом балів за всі статті, створені автором і допущені до конкурсу. Оцінка проводилася за параметрами: пізнавальність, незалежність точки зору, внутрішня узгодженість та структурованість статті, достовірність та верифіковуваність, оригінальність (чи це загальновідома і доступна інформація, а чи становить своєрідну знахідку), якість мови, повнота.

Статті двох конкурсних тижнів я оцінював з території ЄС, адже брав участь у Вікіконференції країн центральної та східної Європи, — розповідає член журі Євген Букет. — Тож у мене була можливість не лише переконатися особисто у достовірності викладеної інформації, а й запитати думки закордонних колег. Конкурс викликав щире захоплення у європейців. Приміром, статті про золоті та срібні пам'ятні монети євро стали для декого з них справжнім відкриттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідеру "Спільної справи" ДАІшники погрожували 5 роками позбавлення волі

На думку члена журі Андрія Бондаренка:

Проведення конкурсу припало на час, коли мільйони українців очікували на підписання угоди про асоціацію України з ЄС. Конкурс викликав значний інтерес серед дописувачів Вікіпедії — конкурсантам вдалося майже вичерпно висвітлити усі правові засади функціонування ЄС, історію становлення, а також діяльності ряду ключових осіб Євросоюзу. Написати якісну, інформативну статтю до Вікіпедії може не кожен — для цього потрібно мати певний рівень знань і підготовки, а також бажання нести світло знань в люди. І той факт, що тематика Євросоюзу в українській Вікіпедії здобуло належне висвітлення, на мій погляд є свідченням глибокої зацікавленості інтелектуальної еліти України в євроінтеграційних процесах.

Члени журі вирішили розподілити призи загальною вартістю 12 000 гривень серед шести вікіпедистів, які зробили найбільший внесок, пропорційно квадратному кореневі від числа балів. Це Максим Підліснюк (217 балів, 3342 грн), Dim Grits (98, 2251), Lystopad (88, 2129), Jeromjerom (51, 1619), Anntinomy (38, 1402), Spart (31, 1257).

Участь у конкурсі для мене - це надзвичайне відчуття, каже Максим Підліснюк. – Це відчуття того, що ти робиш щось корисне суспільству, а приз є другорядним стимулом. Такі конкурси значко підвищують активність членів Вікіспільноти, а отже їх проведення дуже бажане.Максим також переміг у "сумарному" заліку, заразом отримавши призи на загальну суму 5342 грн. Максим народився в 1998, навчається в 10 класі ліцею в Кам'янці-Подільському, редагує Вікіпедію з 13 років, захопився цим, і навіть домашню кішку назвав Вікіпедією!

Переможців урочисто нагороджено під час щорічної конференції Клубу "КОЛО", що відбулася 21 грудня 2013 в київському Президент Готелі. Призи переможцям вручив Юрій Єхануров, прем'єр-міністр України в 2005–2006, в присутності членів журі та спонсорів конкурсу.

Юрій Пероганич, координатор конкурсу, член-засновник ГО "Вікімедіа Україна" вважає:

Конкурс дозволив заповнити деякі білі плями в українській Вікіпедії та зробити знання про ЄС доступнішими для тих, хто володіє українською мовою. Це особливо актуально в світлі останніх суспільних подій. Хоча конкурс закінчився, проте писати до Вікіпедії може кожен у будь-який час і звідусіль, де є доступ до Інтернету.

Зараз ви читаєте новину «У вікіконкурсі "Пишемо про ЄС" переміг школяр із Кам'янця-Подільського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути