Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2021 23:38

"Тільки не бийте енкаведистів": відтворили бій УПА проти радянських окупантів
27

Реконструкція відбулась з нагоди Дня захисника України та 79-ї річниці створення УПА
Фото: Валерій Шмаков
Реконструкція відбулась з нагоди Дня захисника України та 79-ї річниці створення УПА
Реконструкція відбулась з нагоди Дня захисника України та 79-ї річниці створення УПА
Реконструкція відбулась з нагоди Дня захисника України та 79-ї річниці створення УПА
Реконструкція відбулась з нагоди Дня захисника України та 79-ї річниці створення УПА

14 жовтня у селі Конопиця поблизу Львова відбулась військово-історична реконструкція бою відділу Української повстанської армії проти радянських окупантів.

Захід відбувся з нагоди Дня захисника України та 79-ї річниці створення УПА.

Організували реконструкцію товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" та військово-історичний музей "Жива історія". Подивитися на відтворення бою прийшов ветеран УПА Ярослав Макушак, а також близько 200 жителів з навколишніх сіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перепоховали вояків УПА, вбитих спецслужбами

Також у селі Конопиця провели концерт патріотичної пісні до Дня захисників і захисниць України, частування козацьким кулішем та нагородження грамотами ветеранів російсько-української війни. Їх у трьох селах Оброшинської територіальної громади близько 70.

За сценарієм бою, невеликий відділ УПА влаштовує засідку на патруль внутрішніх військ НКВС. В ході атаки вдається відбити в окупантів військовий транспорт і гармату. Згодом радянські каральні загони повертаються із підкріпленням, їхній наступ відбивають упівці.

Перед початком реконструкції керівник товариства "Пам'ять" Любомир Горбач закликає глядачів не заходити за обмежуючу стрічку та жартома просить не бити акторів у формі енкаведистів. Мовляв, їм неприємно одягати радянські мундири, але для реконструкції хтось мусить це робити.

"Ми відтворили один із боїв, які відбувались на території Західної України під час боротьби УПА. Засідки на колони військ НКВС і представників окупаційної влади були характерні для упівців, які вели партизанську війну. Захід присвятили захисникам і захисницям України у всі часи. А також річниці створення УПА. Адже без боротьби УПА не було б відновлено незалежність України у 1991 році. Та не було б захисників, які б цю державу захищали з 2014 року", - сказав Любомир Горбач.

По завершенню глядачі фотографувались з учасниками реконструкції та розпитували їх про характеристики військової техніки, а діти побігли збирати гільзи на поле умовного бою.

День захисників України започаткували 14 жовтня 2014 року. Із 2015-го це свято стало неробочим днем і відзначається на державному рівні.

У липні цьогоріч Верховна Рада перейменувала свято на День захисника і захисниці України. Тож тепер 14 жовтня шана офіційно віддається усім чоловікам і жінкам, які зі зброєю в руках стали на захист держави.

День захисника і захисниці призначили на 14 жовтня не випадково. Цю дату обрали завдяки відзначенню великого православного свята – Покрови пресвятої Богородиці. Це свято було надзвичайно шанованим серед запорізьких козаків, які вважали Діву Марію своєю захисницею та часто зверталися до неї в молитві перед важкими битвами чи походами.

Також 14 жовтня відзначається річниця створення Української повстанської армії.

Зараз ви читаєте новину «"Тільки не бийте енкаведистів": відтворили бій УПА проти радянських окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути