Ексклюзиви
субота, 07 вересня 2024 08:53

Українці виграли триденний бій

Українці виграли триденний бій
Бійці УПА розбили німців у триденному бою Фото: pershyj.com

7 вересня 1943 року вояки УПА розпочали бій із нацистами біля села Радовичі - тепер Ковельського району Волинської області. Став одним з найбільших боїв УПА на Волині.

За кілька днів до початку вояки Поліської січі билися з польськими загонами Армії Крайової та польською "самообороною". У місцях боїв з'явилися німецькі підрозділи. 7 вересня рота нацистів потрапила в засідку УПА, організовану сотнями Леоніда Повідзона "Байди" та Тихона Зінчука "Кубика". Німці втратили п'ятьох вояків, ще 11 потрапило в полон.

8 вересня задля ліквідації УПА німецьке командування направило з Ковеля каральну експедицію із 470 піхотинців. Вони мали три броневики й бронепотяг. Повстанським з'єднанням групи "Турів" керував Олексій Шум "Вовчак". Група налічувала 1 тис. бійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійці УПА розбили ворожий конвой

Запеклі бої з артилерійськими обстрілами тривали дві доби. Повстанці вивели з ладу бронепотяг, знищили 75 гітлерівців, поранили кількасот і захопили трофейну зброю. З боку УПА загинули 40 вояків.

Попри фактичну перемогу 9 вересня повстанці відійшли вглиб лісу. Для продовження боїв їм не вистачало зброї та набоїв. Нацисти ж, боячись штурму Ковела, запровадили в місті особливий стан.

У ніч на 19 серпня 1942 року бійці Поліської Січі провели успішну Шепетівську диверсійну військову операцію проти гітлерівців. Захопили припаси та визволили бранців.

Ще 15 серпня 1942-го командир січі Тарас Бульба-Боровець звернувся з листом до рейхскомісара Еріха Коха. Вимагав лояльного ставлення до українців, припинення репресій, заборони продовольчих реквізицій, звільнення із в'язниць представників національних українських організацій. Але у відповідь терор із боку нацистів лише посилився.

Зараз ви читаєте новину «Українці виграли триденний бій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути