Ексклюзиви
неділя, 17 грудня 2006 12:02

Сьогодні День святої великомучениці Варвари

 

17 грудня православні вшановують пам"ять святої великомучениці Варвари.

Варвара була єдиною улюбленою донькою знатного і заможного язичника Діоскора з фінікійського міста Іліополя. Дівчина відрізнялася надзвичайною вродою та розумом.

Під час гонінь на християнство вона прийняла святе хрещення. Батько, довідавшись про це розлютився, і посадив доньку під варту. Він так і не змирився з вибором Варвари. Проте ні благання, ні погрози не похитнули віру дівчини. Тому Діоскор видав доньку правителю міста Мартіану.

Варвару запроторили у в"язницю, де жорстоко катували. За біблійними переказами, в одну з ночей дівчині з"явився сам Спаситель (Ісус Христос) і вилікував її рани. У передсмертній молитві свята великомучениця Варвара просила Бога, щоб Він позбавляв усіх, хто звертається до неї за допомогою, від ненавмисних бід, від раптової смерті без покаяння і посилав би на них Свою благодать. У відповідь вона почула голос, який обіцяв виконати її прохання.

Непохитну та сміливу дівчину вбили, відрубавши їй голову. Батько Варвари Діоскор невдовзі теж помер - у нього влучила блискавка, перетворивши його тіло в попіл.

Мощі святої великомучениці Варвари в VI столітті були перенесені до Константинополя, а в XII столітті дочка візантійського імператора Олексія Комніна, княжна Варвара одружилася з російським князем Михайлом Ізяславовичем і привезла їх з собою до Києва, де вони перебувають дотепер - в кафедральному соборі святого князя Володимира.

Цього року з нагоди 1700-річчя, вперше за 900 років, мощі великомучениці покидали золотоверхий Київ і побували у храмах у всіх областях України.


"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні День святої великомучениці Варвари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути