пʼятниця, 12 жовтня 2018 17:06

Київський патріархат із Московським в Україні помінялися місцями

Київський патріархат із Московським в Україні помінялися місцями
Олександр Саган: у найближчі тижні має відбутися собор в Україні Фото: YouTube

У найближчі тижні має відбутися собор в Україні.

Про це Gazeta.ua розповів релігієзнавець Олександр Саган.

Коли відбудеться собор, на якому отримаємо томос? Ідеться про тижні, місяці, півроку?

— Підписання томосу буде залежати від того, наскільки швидко відбудеться об'єднавчий собор в Україні тих єпископів, які підписали звернення до Варфоломія. Коли обирається очільник, проблема завжди є. Вирішується шляхом перемовин. Вони відбудуться найближчим часом. Інший варіант, який використовувало багато помісних церков, — це коли на соборі оголошується голосування. Відбувається висування, далі собор голосує за ту чи іншу кандидатуру і 3 лідерів, що мають найбільшу підтримку, виходять у другий тур. Далі або переголосування, або кидання жеребу. Саме за допомогою жеребу Тихон Бєллавін 1907-го став патріархом Московським. У найближчі тижні має відбутися собор в Україні. Затягуванням часу гратимемо на руку Москві. Повинні до кінця року вирішити це питання, щоб не входити у виборчий рік. Наступного тижня відбудуться консультації. До 9 листопада добре було б вже мати очільника об'єднаної церкви.

Затягуванням часу гратимемо на руку Москві

Якщо Росія реалізує свої погрози розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом, що це означатиме для світового православ'я?

Це означає, що Росія піде в розкол і стане розкольницькою церквою. 1996-го вона вже пробувала шантажувати Константинополь. 23 лютого повністю розірвали євхаристійне спілкування з Константинополем. Це закінчилось тим, що за кілька місяців прийшли і попросили про переговори. Приняли всі поставлені їм умови. Сьогодні у них ситуація ще гірше, бо навряд чи їх хтось підтримає в намаганнях на особисту гегемонію. Це шлях у нікуди. Вона втратить можливість спілкуватись з іншим православним світом.

Росія піде в розкол і стане розкольницькою церквою

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посланці з Константинополя мають примирити українських церковників

Цього разу підуть вибачатися?

Послухаємо, що буде у понеділок. Тоді у Мінську збереться синод РПЦ. Ця зустріч відбудеться у зв'язку з вчорашнім рішенням Константинополя, як екстренне засідання. 8 вересня завдяки втручанню адміністрації президента Росії вони не розірвали євхаристійне єднання, хоча таке бажання було. Розрив означає, що вони не зможуть співслужити ні з ким і ніде. Інші церкви їх не прийматимуть. Тому це питання контактів. Вони б і відразу зібралися, але члени синоду не живуть в одному місті, так швидко не можуть прибути.

Як це вплине на українських прихожан? Це стане ще однією підставою переходити з УПЦ МП до Української помісної церкви?

Київський патріархат з Московським в Україні помінялися місцями. Рішенням Константинополю українська та білоруська територія відновлюються в складі Константинопольського патріархату. Це означає, що перебування тут структур Московського патріархату не узгоджене, а отже, - не канонічне. Це може бути одним із факторів того, що частина українців захоче бути у визнаній, канонічній церкві. Значна частина прихожан перебуває в зоні впливу російської пропаганди. Вони ще деякий час триматимуться Московського патріархату. Це підкріпиться тим, що маємо багато етнічних росіян, що не захочуть молитися українською мовою. Але злиття буде поступово відбуватися, із кожним роком все більше і більше. Патріарх відновив київську митрополію у своєму складі, а на момент 1686-го Могильовська і Мстиславська до неї входила. Це дає право білорусам теж претендувати на свою помісну церкву. Константинополь визнає Московський патріархат тільки в межах, які були на момент проголошення його патріархатом. Тобто станом на 1589-1593 роки.

Перебування тут структур Московського патріархату не узгоджене, а отже, - не канонічне

Що має зробити влада, наприклад, Верховна Рада, щоб сприяти встановленню Української помісної церкви?

Прийняти законопроект 4128, який більше 2 років просто лежить. Один раз виносився на розгляд. Ним регулюється чіткий механізм передачі майна при зміні юрисдикції. Крім цього, ввести в дію закон 5309, відповідно до якого УПЦ МП повинна називатися відповідно до канонів церкви. Вона не є автономною та автокефальною, а отже, у назві має вказувати юрисдикційну належність. Це може бути екзархат Московського патріархату в Україні, як це було до 1990-го, або Київська митрополія Московського патріархату.

Завдання спецслужб: нейтралізувати агентів, що будуть закликати захоплювати лаври

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московський патріархат демонструє свою покору Кремлю

Що мають робити спецслужби, щоб зробити цей процес якомога безболісним?

Мають нейтралізувати провокаторів, всіх баширових і петрових, яких вже багато на території України. Їхнє завдання — робити провокації проти своєї церкви, щоб показати репресії. Завдання спецслужб нейтралізувати агентів, що будуть закликати захоплювати приміщення, лаври та іншу нерухомість. Дуже багато пов'язує РПЦ з історією Украіїни. Кирило прямо заявляв, що без нашої історії своєї церкви не бачить. Бо хоче тягнути свою історію з дніпровської купелі. А реальна історія Московської патріархії на 500 років зсувається. До 1448-го, коли вони самовільно розділили Київську митрополію та утворили Московську митрополію, як самостійну частину.

Московський патріарх Кирило припиняє згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія під час богослужінь.

Зараз ви читаєте новину «Київський патріархат із Московським в Україні помінялися місцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути