Ексклюзиви
пʼятниця, 28 вересня 2018 07:05

Московський патріархат демонструє свою покору Кремлю

Синод Української православної церкви Московського патріархату вимагає, щоб екзархи Константинопольського патріархату залишили Україну. Заяву оприлюднили після засідання в Києво-Печерській лаврі 25 вересня.

"Синод УПЦ (Московського патріархату. — ГПУ) закликав Патріарха Константинопольського Варфоломія припинити втручання у внутрішні справи Української православної церкви та не порушувати її канонічної території. Екзархи — архієпископ Памфілійський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон — мають покинути канонічну територію УПЦ. Їхня діяльність порушує міжконфесійний мир в ­Україні".

У Константинополі відповіли, що УПЦ Московського патріархату не має права вимагати від'їзду їхніх посланців.

— За яким правом МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних відносинах не є самостійною одиницею? Він не є суб'єктом, не веде листування, у якому бере участь виключно Російська православна церква, — заявив ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Тельміський Іова, 43 роки. — 10 років тому не екзархи, а сам Вселенський патріарх приїздив до Києва. Без запрошення з боку УПЦ МП. І все одно церква під керівництвом митрополита Володимира (колишній предстоятель УПЦ МП, помер 2014-го. — ГПУ) обрала тоді шлях діалогу і порозуміння, а не конфронтації.

— Російська церква вимагає, щоб екзархи поїхали з України. Московський патріархат не може не підтвердити це рішення, — пояснює релігієзнавець Олександр Саган, 51 рік. — Він дублює позицію Москви, як за часів Союзу робила Українська Радянська Соціалістична Республіка. Але реально вплинути на перебування екзархів в Україні ні РПЦ, ні Московський патріархат не можуть. Наша країна не є канонічною територією Москви. Константинополь неодноразово наголошував на цьому. Заява Синоду МП має винятково декларативний характер. За українським законодавством, у нас немає державної церкви. Тож жодна церква не може впливати на перебування на нашій території представників інших конфесій.

Предстоятель Московського патріархату Онуфрій відмовився прийняти константинопольських екзархів. Про свої зустрічі з українськими церковниками вони не розповідають. І я цього не можу робити, хоч знаю, з ким вони бачилися.

На зустрічах обговорюють деталі надання томосу та скликання загального церковного Собору. Ще не зрозуміло, в якому вигляді він відбудеться. Екзархи координують спілкування між представниками трьох православних українських церков — Київського та Московського патріархатів і Української автокефальної церкви.

Святий престол Папи Римського поважає рішення українського народу про створення єдиної помісної церкви.

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України після зустрічі глави відомства Павла Клімкіна із секретарем з міждержавних відносин Ватикану Річардом Галлахером. Перемовини відбулися 25 верес­ня в Нью-Йорку під час сесії Ген­асам­блеї Організації Об'єднаних Націй.

— Клімкін відзначив, що процес надання томосу розпочався і повернення до попередньої ситуації неможливе. Підтримка Ватикану покращить міжрелігійний діалог в Україні, — заявили в МЗС.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріархат демонструє свою покору Кремлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути