пʼятниця, 14 вересня 2018 07:05

Посланці з Константинополя мають примирити українських церковників

— За останні роки між українськими церквами накопичилось багато конфліктів. Їх треба нівелювати. Перед помісним собором, на якому оголошуватимуть автокефалію Української православної церкви, може постати питання неканонічності Київського патріархату та анафеми патріарха Філарета. Це болючий аспект. Без сторонньої допомоги його важко вирішити. Представники Вселенського патріарха мають у цьому посприяти, — каже релігієзнавець Олександр ­Саган, 51 рік.

Вселенський патріарх Варфоломій направив до України своїх посланців — екзархів. Вони мають допомогти організувати собор, на якому проголосять Українську помісну православну церкву та оберуть її предстоятеля.

Архієпископ 46-річний Даниїл Памфілонський родом з Івано-Франківська. Представляє Українську православну церкву США. Його ровесник єпископ Іларіон Едмонтонський з Української православної церкви Канади — виходець зі Львова.

Російська православна церква назвала призначення екзархів "вторгненням на канонічну територію Московського патріархату" й звинуватила Константинополь у фальшивому тлумаченні історичних фактів. РПЦ пригрозила розірвати стосунки з Вселенським патріархатом, якщо той надасть Україні автокефалію.

— Екзархи як безпосередні представники патріарха Варфоломія виконуватимуть винятково його вказівки, — пояснює Олександр Саган. — Проводитимуть підготовку до помісного собору та обрання керівника Української помісної церкви.

— Прохання до Константинополя в Україні підписали представники трьох церков (у квітні президент Петро Порошенко та Верховна Рада звернулися до Вселенського патріарха з проханням надати статус помісної Українській православній церкві. До нього долучилися представники всіх православних церков в Україні: 40 архієреїв Київського пат­ріархату, 12 — Автокефальної церкви і близько десяти — з Московського пат­ріархату. Відкрито про це заявили двоє митрополитів МП: Олександр Драбинко та Софроній Дмитрук. — ГПУ). Вони можуть мати різне бачення автокефалії, — каже Олександр Саган. — Головна мета екзархів — бути незалежною силою, яка допоможе їм знайти спільну мову.

Якщо більшість єпископів Московського патріархату відмовляться говорити з ними — що тоді? Це затягне процес?

— Соціологічне дослідження Центру Разумкова показує, що автокефалію Української помісної церкви не підтримують 40 відсотків священиків Московського патріархату. Це досить велика цифра. Однак їхній вплив на процес надання томосу — мінімальний. У помісному соборі братимуть участь лише ті, хто підписав прохання до Вселенського патріарха. Російська православна церква може тиснути на українських священиків МП. Вимагати, щоб жоден із них не з'явився на собор. Навіть якщо це станеться, автокефалія буде. Її отримають священики, які будуть на помісному соборі.

Після зустрічі Варфоломія з предстоятелем РПЦ Кирилом 31 серпня в Константинополі було заявлено, що питання про автокефалію для України вирішили ще у квітні. Чи триває діалог між Варфоломієм і Кирилом?

— Константинополь твердо дав зрозуміти Москві, що планує надати томос Українській помісній церкві. Раніше Кирило пропонував дати його УПЦ МП. Однак уже остаточно вирішили, що томос отримають священики, які підписали звернення до Вселенського патріарха. Можливо, під час зустрічі Кирила та Варфоломія ідея росіян також прозвучала. Проте Константинополь не пішов на цей крок. Делегація РПЦ була дуже розчарована. Навіть не лишилася на обід.

Москва перейшла на мову ультиматумів. Це засвідчує, що діалогу немає. Призначення екзархів говорить, що Варфоломій переходить до практичної стадії надання томосу. Росія жодним чином не причетна до цього процесу. Константинополь не визнає Україну канонічною територією РПЦ. Москва не може вплинути на процес.

Чи намагатиметься Москва затягнути надання томосу з огляду на ­поважний вік предстоятеля Київського патріархату Філарета?

— Він хоче бути предстоятелем Української помісної церкви. Відкрито каже про це. Предстоятеля обиратиме собор загальним голосуванням. Кандидатур буде, скоріше за все, три: по одному представнику від Московського патріархату, Київського та Автокефальної церкви. Священики, які не підписали звернення до Вселенського патріарха, не мають права висувати себе. Наприклад, предстоятель УПЦ МП Онуфрій. Вірогідність, що помісну церкву очолить священик від Київського патріархату, — найбільша. Однак може зіграти людський фактор — і виникнуть чвари. Для урегулювання таких моментів Вселенський патріарх і направив екзархів.

Найнеприємніший сценарій — якщо томос відкладуть

Є два основних варіанти розвитку подій. Оптимістичний — швидке надання томоса про автокефалію. Утім, не обов'язково в жовтні або навіть до кінця року.

Менш привабливий сценарій — Москва і Фанар (район Стамбула, де розташована резиденція Вселенського патріарха. — ГПУ) здійснюватимуть спільне церковне управління в Україні. Тимчасово, до моменту, коли відбудеться єдність. Або, навпаки, поки обидві сторони остаточно зрозуміють, що братерства не буде. Тоді може відбутися поділ на канонічну Київську й канонічну Московську церкви в Україні.

Патріарх Варфоломій уже перестрахувався. Дав зрозуміти московському патріарху, що, за необхідності, готовий засумніватися в канонічності УПЦ МП. Якщо Москва спробує не визнати Київську церкву після проголошення її Константинополем, останній відмовиться визнавати українську церкву Московського пат­ріархату. Дві церкви в Україні будуть або однаково канонічні, або однаково неканонічні. І нехай переможе сильніша.

Найнеприємніший сценарій — якщо ситуація на якомусь етапі зависне і томос відкладуть на перспективу. Це може статися, якщо одна або кілька ключових фігур "випадуть" із процесу. Наприклад, відійдуть у кращий світ.

Визнавши за собою право на Україну та її автокефалію, Фанар перейшов у наступ. Однак це не означає, що він поспішатиме поставити крапку у справі. Україна — важіль тиску на московського патріарха. Гріх, взявши його до рук, одразу й випустити. Дати нам автокефалію — означає залучити на свій бік велику церкву і знекровити противника. Проте тоді ми більше не будемо зброєю. Вселенський патріарх може завдати нищівного удару по конкурентові. Оглушить його якщо не назавжди, то надовго. А може й тримати патріарха РПЦ Кирила на короткому повідку, розмахуючи перед носом томосом для України.

Катерина Щоткіна, "Дзеркало тижня"

Зараз ви читаєте новину «Посланці з Константинополя мають примирити українських церковників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути