субота, 30 березня 2019 12:38

Як перейти на літній час: поради медика

Як перейти на літній час: поради медика
Медик розповіла, як потрібно адаптувати організм до зміни часу. Фото: Vmestezp

У ніч з 30 на 31 березня Україна переходить на літній час. Стрілку годинника необхідно перевести на годину вперед.

Зміну часу у літній та зимовий період зараз практикують 110 країн світу. У 2021 році Євросоюз планує відмовитися від цього, однак поки що невідомо чи приєднається до такого рішення Україна. Про це повідомляє Molbuk.ua.

"Перехід на літній час гірше впливає на організм людини, ніж перехід на зимовий час. Це стрес для нього. У цей період люди часто скаржаться на погіршення самопочуття та загострення хронічних недуг. Стрілки годинника переводять на одну годину вперед, отож доведеться менше спати. Це може спричинити проблеми зі здоров'ям у людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, гіпертоніків, викликати дратівливість, перепади настрою. Тому треба більше часу проводити на свіжому повітрі, менше дивитися телевізор, не сидіти довго за комп'ютером, лягати спати на годину раніше, ніж зазвичай. Зазвичай за два-три тижні люди пристосовуються до нового режиму. Батькам варто допомогти адаптуватися дітям, щоби вони могли добре почуватися на уроках", – розповів дільничний лікар-терапевт Чернівецької міської поліклініки №1 Валентина Павлюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бажання поспати довше призводить до неврозів

Медик розповіла, як потрібно адаптувати організм до зміни часу:

- за кілька днів до переведення годинників лягайте спати трохи раніше, зсуваючи графік на 10-15 хвилин. Це допоможе поступово зміщувати ваші ритми сну та синхронізувати їх зі зміною часу.

- привчіть себе поступово прокидатися раніше, ніж зазвичай.

- не варто у цей період навантажувати організм фізично та розумово, піддавати його стресам, нервувати або конфліктувати.

- важливі справи робіть у другій половині дня. Поки організм не перелаштується на новий час, особисті біоритми людини тимчасово зміщуються. Тож незалежно від того, жайворонок ви чи сова, складні завдання та прийняття важливих рішень краще відкласти після обіду.

- більше гуляйте на свіжому повітрі. Намагайтеся хоча б півгодини проводити на вулиці, у парку.

- людям із серцево-судинними та хронічними захворюваннями і тим, хто має проблеми з тиском, потрібно ретельніше стежити за своїм станом, носити із собою ліки. Якщо погіршилося самопочуття – потрібно звернутися до лікаря.

Повноцінний сон є настільки ж важливою складовою здорового способу життя, як правильне харчування й достатня фізична активність. Здоровий сон знижує ризик виникнення цілого ряду проблем зі здоров'ям.

Зараз ви читаєте новину «Як перейти на літній час: поради медика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути