пʼятниця, 15 березня 2019 13:22

Як зробити так, щоб сон приносив користь

Як зробити так, щоб сон приносив користь
Найкращий спосіб відзначити Всесвітній день сну — дозволити собі повноцінно виспатися. ФОТО: nyoooz.com

Третьої п'ятниці березня щороку відзначають Всесвітній день сну. Цьогоріч святкування припало на 15 березня. У цей день проводяться заходи, направлені на поширення інформації про важливість сну й способи профілактики пов'язаних з ним розладів.

Повноцінний сон є настільки ж важливою складовою здорового способу життя, як правильне харчування й достатня фізична активність. Здоровий сон знижує ризик виникнення цілого ряду проблем зі здоров'ям. Серед них — ожиріння, гіпертонія, діабет, серцеві захворювання, депресія й хвороба Альцгеймера. Нестача сну спричинює ослаблення імунітету й погіршення розумових здібностей, може призвести до гормонального збою й зниження лібідо. Зазначено на офіційному сайті World Sleep Society.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як оговтатися після безсонної ночі

Правила здорового сну:

1. Лягати спати вчасно й відводити на сон не менше 6-8 годин.

2. Обмежити споживання кофеїну й алкоголю, особливо на ніч.

3. За декілька годин до сну відмовитися від перегляду телевізора й використання телефону, комп'ютера та інших девайсів.

4. Взяти за звичку провітрювати на ніч спальню. Дбати про те, щоб у кімнаті було темно, тихо й чисто. Усунути сторонні запахи й алергени.

5. Обрати середньої твердості матрац, який не буде провисати. Він має підтримувати хребет в усіх точках вздовж його природних вигинів: тіло повинне бути в такому положенні, ніби людина рівно стоїть.

6. Правильно обрати подушку. Вона повинна бути середньої жорсткості, не надто низькою, і не надто високою; підтримувати має не лише голову, але й шийний відділ хребта.

Раніше розповіли, на якій стороні спати корисно для здоров'я. Це положення є ідеальним для серцево-судинної й дихальної систем, іде на користь органам травлення й імунітету. Також полегшує тиск на м'язи шиї й спини.

Зараз ви читаєте новину «Як зробити так, щоб сон приносив користь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути