четвер, 30 грудня 2010 13:59

Найбільші катастрофи 2010 року, які шокували світ
19

Землетрус і холера на Гаїті
Фото: Фото: Reuters
Землетрус у Чилі
Загибель політичної еліти Польщі
Виверження ісландського вулкану Ейяфьятлайокудль
Вилив нафти у Мексиканській затоці

На Гаїті 12 січня сильний землетрус забрав життя більше 75 тисяч осіб. На вулицях панував хаос, розбій та мародерство. Пізніше у жовтні був зафіксований спалах холери. Кількість смертельних випадків сягнула тисячі.

Землетрус магнітудою 8,8 балів стався в чилійській провінції Ілока рано вранці 27 лютого. Жертвами стихійного лиха стали більш ніж 700 осіб.

Вранці 10 березня близько 10.00 за київським часом у авіакатастрофі під Смоленськом (РФ) трагічно загинув президент Польщі Лех Качинський і 87 високопосадовців. Слідство досі не дало остаточної відповіді про причини трагедії.

Попіл від виверження вулкану на ім'я Ейяфьятлайокудль, що прокинувся 25 березня, накрив більшу частину Європи. Через це були відмінені тисячі авіарейсів.

Витік нафти в Мексиканській затоці почався 22 квітня після того, як затонула бурова платформа Deepwater Horizon. На British Petroleum була покладена вся відповідальність за один з найбільших в історії витоків. Протягом місяця щоденно у води затоки потрапляло близько 5 тисяч барелів нафти.

У Росії в результаті двох вибухів в шахті "Распадская", що сталися 8 травня, загинув 91 гірник. З них 19 - це рятувальники, які спустилися в забій після першого вибуху метану на шахті.

Boeing 737-800 авіакомпанії Air India Express, що здійснював переліт з Дубаї в Мангалор, зазнав аварії 22 травня. На борту літака перебували 160 пасажирів і шість членів екіпажу. В катастрофі вижили лише вісім осіб.

Гігантська пожежа сталася 4 червня у столиці Бангладеш місті Дацці. Полум'я вирувало кілька годин, знищивши кілька багатоповерхових житлових будинків і заблокувавши всередині сотні людей. Кількість загиблих досягла 108 осіб, серед них жінки і діти.

Частина морських пляжів китайського міста Далянь у кінці червня постраждала від забруднення нафтою через вибухи на нафтопроводах. Площа забрудненої морської поверхні становила понад 430 квадратних кілометрів.

У Росії тривалий час не вдавалося взяти під контроль спровоковані спекою катастрофічні лісові пожежі, які вирували на європейській частині країни. З липня до середини серпня вогонь і задимленість забрали життя 50 осіб. Загальна площа пожеж перевищила 51 тисячу гектарів. Через пожежі забруднення повітря в 10 разів перевищувало допустиму межу.

Унаслідок липневої повені постраждали 133 населених пункти у 14 районах Івано-Франківської області. З них повністю або частково підтопило 85 населених пунктів, у тому числі місто Івано-Франківськ. Через сильні дощі двічі за два тижні розливався Прут.

На музичному фестивалі "Парад любові" у німецькому місті Дуйсбург 26 липня загинули 19 гостей. Близько 100 людей отримали серйозні поранення. Причиною трагедії стала тиснява.

У Пакистані 28 липня розбився пасажирський авіалайнер, на борту якого перебували 146 пасажирів і шестеро членів екіпажу.

Аварія на шахті "Сан-Хосе" у Чилі сталася 5 серпня. У результаті інциденту 33 шахтарі опинилися заблоковані бід землею на глибині 700 метрів і ледь не померли з голоду. Врятувати їх вдалося лише 14 жовтня.

В результаті аварії 4 жовтня на глиноземному заводі в Угорщині стався витік токсичних відходів алюмінієвого виробництва - "червоного шламу. Аварія призвела до забруднення токсичними речовинами басейну річки Марцаль. Три людини загинули, 120 отримали травми. Серед загиблих чоловік, жінка і дитина.

Під містом Марганець Дніпропетровської області 12 жовтня на залізничному переїзді сталося зіткнення автобуса з локомотивом. У результаті загинули 45 осіб. Основну провину поклали на водія, який порушив правила дорожнього руху.

Цього року перше виверження вулкана Мерапі в Індонезії сталося 26 жовтня. В результаті загинули 32 людини. Наступного ж дня біля узбережжя Ментавайських островів сталося цунамі, спровоковане землетрусом магнітудою 7,7. Кількість жертв руйнівного цунамі досягла 450 людей. А 29 і 30 жовтня сталися повторні виверження вулкана. Кількість жертв Мерапі зросла до 38 людей.

На мосту в столиці Камбоджі місті Пномпені 22 листопада під час проведення водного фестивалю утворилася тиснява. Внаслідок інциденту загинули 378 осіб, ще 755 отримали поранення.

У Пакистані 28 листопада одразу після зльоту неподалік аеропорту Карачі впав вантажний літак Іл-76. На борту перебувало вісім осіб, семеро з них – громадяни України. Всі вони загинули.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші катастрофи 2010 року, які шокували світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути