середа, 01 вересня 2010 02:39

Шахтарі під завалами сидітимуть до кінця грудня

33 гірники чотири тижні перебувають під завалом у шахті на півночі Чилі. В пустелі Атакама на глибині 700 м вони пробудуть іще чотири місяці. Їжу та одяг їм спускають через вузьку свердловину.

Аварія на шахті "Сан-Хосе" сталася 5 серпня. Два тижні про гірників нічого не було відомо. Рятувальники дізналися про живих під завалами, коли просвердлили отвір і отримали записку від шахтарів. Ті попросили їсти, зубні щітки, холодного пива, персиків і захисні окуляри. Вони мало не померли з голоду. Мали невеликі запаси їжі — по два шматки тунця, печиво та півсклянки молока на добу. Тому ледве вижили.

"Моліться за нас, — написав Естебан Рохаз у листі до своєї подруги Джесіки. — Якщо виберемося живими, куплю тобі весільну сукню та підемо під вінець". Пара живе у цивільному шлюбі 25 років. Мають трьох дітей та трьох онуків.

29 серпня через 15-сантиметрову службову свердловину в шахту протягли канал зв"язку. Кожен гірник мав 20 с, аби передати вітання родині. Рятувальники також установили відеокамеру. Перший ролик із місця аварії показували по місцевому телебаченню. Протягом 45 хв. кілька потерпілих розповідали, як вони там живуть.

— Збираємося разом, щоби пограти в карти, — показує шахтар настил у кутку. — Ось тут зустрічаємося, коли треба вирішити щось важливе.

Гірники мають довгі бороди і ходять без сорочок. Схудли, дехто скаржиться на біль у животі. Якщо вони залишатимуться під землею надто довго, може початися епідемія, говорять фахівці. Хтось підхопить дизентерію — і нею перехворіють усі.

— П"ятеро гірників не спілкуються з товаришами, відмовляються їсти та ховаються від камери, — каже міністр охорони здоров"я Хайме Маналіч. — У них симптоми депресії.

Аби підбадьорити шахтарів, рятувальники хочуть спустити їм мініатюрні проектори з відеороликами футболістів Пеле та Дієґо Марадони. Радять зайнятися чимось. Наприклад, викопати туалет.

Окрім їжі й антидепресантів, гірникам передали легкий одяг, що не промокає. Під землею спекотно. Температура не опускається нижче +30°С.

Для рятувальних робіт доставили гідравлічне свердло з Австралії. Щоби його встановити, потрібно побудувати спеціальну платформу. За безперервної роботи свердло може заглиблюватися щодоби на 20 м. Спочатку планують просвердлити вузький прохід завширшки 70 см, а потім його розширять удвічі. Під час рятувальної операції доведеться розчистити близько 4 тис. т каміння. Навіть за найсприятливіших обставин визволити гірників зможуть не раніше кінця грудня.

На копальні "Сан-Хосе" видобувають золото та мідь. За кілька років там загинуло 16 працівників. Суд заморозив рахунки компанії-інвестора "Сан Естебан Майнін". На них заблоковано майже $2 млн. Власники компанії не визнають своєї відповідальності за аварію. До них позиваються родичі потерпілих.

Після обвалу на "Сан-Хосе" місцева влада закрила 30 мідних шахт у регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі під завалами сидітимуть до кінця грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути