Ексклюзиви
середа, 05 липня 2017 12:56

"Українська абетка була створена для російської мови" - каліграф

Сучасну українську абетку створили для російської мови.

"Цю абетку створив Петро І за допомогою нідерландських інженерів. Ця абетка - нідерландська антиква, вона не кирилична, про це говорять спеціалісти. Цю абетку спершу назвали: "Гражданский шрифт" – бо не церковний, а для державних справ", - розповідає художник-каліграф Василь Чебаник в ефірі "Громадського радіо".

Петро І використав нідерландську абетку, бо хотів показати себе європейцем.

"Хоча ця так звана кирилиця — в науковій літературі ця стара абетка зветься "Рутенія", рутенська абетка, яка була на території Рутенії, Руси-України. Зараз така ситуація: дві мови – російська і українська на одній абетці. Але російська - господиня, для неї була створена ця абетка. А українська мова – з краєчку, у приймах", - каже каліграф.

Кожна мова має свою власну мелодію та візуальну частину - абетку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три докази того, що українська і російська мови не братні

"Деякі люди розуміють, що мова одягнена в російську абетку. Ця абетка – це та мохната рука Росії, яка нищить все українське. Хоч ми випадково опинились на тій абетці, тому що була заборона мови. Виходить, що ми поцупили абетку, ми погодились на це. Мова, яка не має своєї рідної абетки – це діалект. Доки ми не змінимо свою абетку, то ця візуальна частина України, мови – російська", - заявив Чебаник.

"Коли збігається якість апарату і зовнішній дизайн, то цей предмет отримує вищу оцінку. Ми кажемо, що українська мова – це солов'їна мова. Ми кажемо, що ми слов'яни. А як же так, що наша мова слов'янська, а зображена не слов'янською абеткою? Про це вже кажуть авторитети. У нас була своя абетка. Звідки ми дістали наш герб Володимира – там була й наша абетка. Рутенська абетка виникла на грецькій абетці. Та абетка, яку я хочу повернути, базується на старих графемах", - каже він.

Автор: Василь Чебаник
  Проект абетки Василя Чебаника
Проект абетки Василя Чебаника

Василь Чебаник вважає, що російська абетка не відповідає звуковому ряду. Планує оцифрувати свій проект абетки, щоб її можна було використовувати в усіх сферах життя.

У Києві княжої доби розмовною була українська мова. Це доводять давні графіті у столичному Софійському соборі. В основі цих написів - церковнослов'янська мова. Але писали їх люди, які не завжди добре володіли нею. Замість літературної мови вони вживали розмовну.

Зараз ви читаєте новину «"Українська абетка була створена для російської мови" - каліграф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути