середа, 12 грудня 2012 17:28

Християн називали кретинами

Християн називали кретинами
зображення: ukrbible.at.ua

Донька вчора зі школи принесла таку записку: "Шановні батьки, срочно здайте 40 грн. на новорічний подарунок".

Згадалось, як часто зауважую те "срочно" в усній і письмовій мові на Полтавщині. Це слово - навіть не калька з російської, а чисто російське, котре має в російській мові і свої близькі слова: безотлагательно, спешно, немедленно, без замедления.

В українській для цього змісту є слово "терміново". Наближені - спішно, невідкладно, негайно.

Трапилася зі мною й ще одна оказія. Наступного дня, йдучи з обіду на роботу, вирішую занести класному керівникові гроші на новорічний подарунок. Заходжу в приміщення, піднімаюся на 2 поверх. А там кілька підлітків чубляться між собою. Виявляється, учень 8 класу назвав свого однолітка кретином. Ну й, як мовиться, пішло-поїхало. Словесна перепалка почала переростати в розмахування кулаками. Щоб якось розрядити атмосферу, пояснюю, що це слово колись мало дуже гарне значення.

Дійсно, коли б ми перенеслися десь віків на п'ять-шість назад десь у гірський район французьких Альп і звернулися б до тамтешніх жителів: "Здрастуйте, кретини", то ніхто б нас у прірву за це не скинув. А чого ображатися? Там слово cretin на місцевому діалекті цілком пристойне і перекладалося як "християнин".

Так було до тих пір, поки не стали помічати, що серед альпійців частенько зустрічаються люди розумово відсталі з характерним зобом на шиї.

Пізніше з'ясувалося, що в гірській місцевості у воді частенько спостерігається недостатня кількість йоду, внаслідок чого порушується діяльність щитовидної залози з усіма відповідними наслідками.

Коли лікарі стали описувати це захворювання, то вирішили не винаходити нічого нового, і скористалися діалектним словом "кретин", яке вживалося рідко. Так альпійські "християни" стали "недоумкуватими". А саме слово протягом століть поширилося по Європі.

Зараз ви читаєте новину «Християн називали кретинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути