середа, 19 вересня 2012 11:15

Бібліотеки спалили, бо в них були українські книжки

Бібліотеки спалили, бо в них були українські книжки
фото: blog.i.ua

Німецький вчений, засновник історичного розуміння мистецтва Йоган Ґотфрід Гердер у далекому 18 ст. пророкував українському народові та його мові велике прийдешнє, вбачаючи в Україні майбутню Елладу. Саме він увів до наукового обігу поняття приналежності. Люди, щоб нормально розвиватися, мають не лише їсти та пити, але й належати до якоїсь спільноти. А об'єднуючою основою такої спільноти була і є мова. Тому завойовники, колонізатори завжди прагнули знищити основу будь-якого народу - його мову, історію, культуру.

Як бачимо з подальшрї історії, боротьба з друкованим словом стала одним із напрямків боротьби з мовою українського народу.

Для царської Росії недостатньо було заборони на імена і твори письменників, мислителів, істориків України. Її опричники діяли взагалі варварськими методами. Брали і палили бібліотеки.

Першою згоріла унікальна книгозбірня Києво-Печерської Лаври ще за Петра І. Вночі з 21 на 22 квітня 1718 року православні монахи - царські агенти - підпалили приміщення Лаври, де була її бібліотека та архів з унікальними документами та книгами з історичного минулого України.

За Катерини ІІ у 1780 році згоріла бібліотека Києво-Могилянської академії. Пізніше палили в основному книги. Зокрема, за вказівкою куратора Київської округи князя Ширинського-Шихматова спалили 500 книг із байками Леоніда Глібова.

Через неповні 2 століття спалення бібліотек відновили - вже у радянські часи. Найбільшу бібліотечну пожежу влаштували в 1964 році в Києві у відділі україністики бібліотеки АН УРСР. Тоді агент КДБ розклав між стелажами фосфор, що й призвело до знищення унікальних книг та періодичних видань.

Пізніше комуністи влаштовують пожежі у музеї "Софія Київська", Видубецькому монастирі та музеї українського мистецтва у Львові.

Зараз ви читаєте новину «Бібліотеки спалили, бо в них були українські книжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути