вівторок, 27 липня 2010 06:32

Василя Цушка обрали головою Соцпартії

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Новий голова Соцпартії Василь Цушко та секретар політради партії Валентина Семенюк-Самсоненко у президії під час з’їзду. Цушко весь час виступав російською. Попросив звертатися до нього українською, щоб опановувати мову
Новий голова Соцпартії Василь Цушко та секретар політради партії Валентина Семенюк-Самсоненко у президії під час з’їзду. Цушко весь час виступав російською. Попросив звертатися до нього українською, щоб опановувати мову

У суботу на з"їзд Соціалістичної партії прибули 306 делегатів. Перед початком лідер партії 66-річний Олександр Мороз у холі відповідає на запитання журналістів.

— Сьогодні партія змінить свого голову, — каже. — Після того підемо на місцеві вибори та закріпимо свій результат — у нас 22 тисячі депутатів місцевих рад. Хоча з них лишилися тільки 15 відсотків справжніх соціалістів.

Пересічні партійці бесідують у коридорах. Мовляв, питання відходу Мороза з посади вирішене. На його місце претендує екс-глава фонду Держмайна 53-річна Валентина Семенюк-Самсоненко та теперішній міністр економіки 47-річний Василь Цушко. На з"їзді вона зняла свою кандидатуру:

— Так склалося, що Мороз має піти, — каже один з партійців. — Він 19 років працював, але має поступитися. На жаль, авторитет Цушка й близько не дотягує до авторитета Мороза.

— І не дотягнеться, — відповідає інший.

Мороз іде до зали й піднімається на сцену. Лаштунки й стіл обтягнуті світло-рожевою тканиною — під партійний колір СПУ. Рожевим задрапіровані й горщики з рожевими трояндами.

Лунає національний гімн. Усі слухають мовчки, окрім Семенюк-Самсоненко та кількох жінок. Вони співають. Мороз іде до трибуни та виступає півгодини.

— Після місцевих виборів вочевидь посиляться позиції Партії регіонів, — каже. — Ми готові бути в опозиції до влади в багатьох питаннях, але готові співпрацювати в тих напрямках, які збігаються з інтересами народу й держави.

Є пропозиції від п"яти до 10 тисяч доларів за висування від Соцпартії

Мороз сідає на місце серед інших членів президії. Секретар політради пропонує йому води. Мороз відмовляється, знімає піджак.

— Ми знову йдемо співпрацювати з владою. Я розумію це, коли в селі треба провести 2 кілометру водогону, — говорить зі сцени член партії з Хмельниччини 58-річний Микола Козакевич. — Но якщо йти рекомендувати їх кандидатів на виборах! Я це пройшов. Нас уже надула БЮТ. Юля не дала нам заступника голови районної ради. Якщо співпрацювати, то давайте виробимо концепцію. Давайте чітко опреділемося, які постанови виконувати, що ми маємо зробити. А то ми їх підтримаємо, а потім обратно залишимося ні з чим.

Делегати аплодують. Семенюк-Самсоненко уважно слухає та киває. Після того виступає Мороз і запевняє, що СПУ не зіллється з Партією регіонів. Пропонує переобрати голову.

На таємному голосуванні 255 делегатів обирають новим лідером Василя Цушка.

— Я зустрічався з президентом, — каже той російською. — Сказав, що мені пропонують таку посаду. Він спитав, яке моє рішення. Я відповів, що буду балотуватися. Він не заперечував. Я продовжу працювати на посаді міністра і буду керувати партією. Треба готуватися до місцевих виборів. СПУ має бути в кожній райраді. Уже зараз в Одесі є пропозиції від 5 до 10 тисяч доларів тільки за висування від Соцпартії. Бігають уже такі, які готові бути соціалістами. Якщо люди приходять і питають "Що я з цього буду мати?", треба їм відповісти, що нічого не матиму. Давайте зробимо взноси, щоб кожен член партії сплачував по 50 гривень щомісяця. Набереться 500 тисяч. Цього вистачить на те, щоб тримати мінімальний апарат, аналітиків, ЗМІ. А інакше доведеться підлаштовуватися під олігархів. Як кажуть, хто платить той і танцює дівчину.

У залі сміються. Між собою делегати порівнюють Цушка з гумористом Михайлом Жванецьким і російським політиком Володимиром Жириновським.

"Мороз тягнув СПУ на собі"

— Цушко буде наївним, якщо повірить, що Мороз йому просто передав СПУ. Він нікуди не пішов із партії. Мороз залишився та продовжує впливати, — каже політолог 57-річний Віктор Небоженко.

Рейтинг Мороза був вищим за рейтинг партії — це одна з його основних помилок. Він тягнув СПУ на собі, був своєрідний культ особи. Друга помилка — Мороз деформував партійну машину. Він підминав під себе оточення, а вони — партію. За останні п"ять років були випадки, коли люди з його оточення зникали із партійними матеріальними активами. А третя — СПУ пропустила момент, коли їй потрібно було змінитися. Це було тоді, коли з"явилася мода на харизматичні партії — блок Тимошенко, блок Литвина, партія Януковича. Тоді соціалістам потрібно було найти свого ідеологічного виборця.

Зараз ви читаєте новину «Василя Цушка обрали головою Соцпартії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути