четвер, 27 травня 2010 01:45

До університету пускатимуть викладачів і прибиральниць

Автор: фото: Ігор Хомич
  Бригада ремонтників замінює пошкоджену плитку на сходах  при вході на подвір’я національного університету ”Львівська політехніка” у середу, напередодні візиту президента Віктора Януковича
Бригада ремонтників замінює пошкоджену плитку на сходах при вході на подвір’я національного університету ”Львівська політехніка” у середу, напередодні візиту президента Віктора Януковича

На сьогодні заплановано перший візит Віктора Януковича у статусі президента до Західної України. Глава держави приїжджає до Львова.

— Почали роботу в 11.00. До обіду маємо 200 кущиків посадити, — каже Наталія Шелемей, 28 років. Із чотирма працівницями фірми "Плантпол-Україна" в середу вона висаджує фіалки, маргаритки та віоли на великій клумбі біля університету "Львівська політехніка".

Поблизу брами при вході у двір будівельники ремонтують сходи.

— Не маю часу говорити. Бачите, роботи купа, — перекрикує електродрилі робітник у запиленому одязі й кирзових чоботях.

27 травня Віктор Янукович проведе в актовому залі вузу засідання Ради регіонів. Очікують 80 гостей. Зокрема спікера Володимира Литвина, членів Кабміну, губернаторів та мерів великих міст.

В університеті пахне мийними засобами. Прибиральниці протирають перила. На другому поверсі двоє студентів вішають на стіну плакати про туристичний Львів: карту міста, схеми екскурсійних маршрутів.

— До приїзду президента стараємося. Прибиваємо таблички міцно, щоб, не дай Бог, не впали на нього, — сміється 20-річний Олег. — Шкода, що самі Януковича не побачимо. Нам сказали, що навчання не буде. Тільки викладачі та прибиральниці можуть в універ прийти.

Жителі будинку навпроти вузу на вул. Бандери, 3 не знають про приїзд глави держави.

— А що, можуть заборонити у вікно дивитися? Дуже мені треба їх бачити, — махає рукою 63-річна Галина Антонівна. — Ті політики й так набридли.

На прилеглих вулицях двірники прибрали територію зранку. По обіді їх не видно.

Головні ролі виконуватимуть Цар-Медвед і його холопи: Діма Собачник, Колян Хозаров, Анька Розводчіца і Вітька Ялинкович

— За Союзу, як до Львова Горбачов приїжджав, вулиці шампунями відмивали. А тепер побутова хімія дорога, а в державі криза. Але наші власті викрутилися — призначили візит, коли щодня грозові дощі йдуть. Кажуть, чиновники навіть парасолями запаслися, щоб гостям роздавати, — сміється 54-річна Олена Івасів, дивиться на сірі хмари. До 2008-го працювала швачкою, тепер безробітна. — У жовтні маю йти на пенсію. Треба, щоб люди завтра прийшли до Політехніки й кричали Януковичу, щоб не думав збільшувати пенсійний вік.

Дороги у центрі Львова не перекрито. Даїшники патрулюють у звичному режимі.

— Прошу всіх львівських водіїв завтра в салонах не включати голосно музику. Вони мусять вчасно зреагувати на сигнал працівника ДАІ. На момент слідування кортежу рух транспорту обмежать. Яким маршрутом їхатиме Янукович — державна таємниця, — говорить Світлана Добровольська з обласної Державтоінспекції.

Президент ознайомиться з підготовкою до Євро-2012. Огляне аеропорт і стадіон.

З аеропорту поїде у 80-й аеромобільний полк на Стрийській, що поряд з Академією сухопутних військ. Зараз говорять про те, що її мають перенести зі Львова до Одеси. Янукович повинен роз"яснити ситуацію.

— Десантники покажуть головнокомандуючому програму з рукопашного бою. Думаємо, він захоче зайти в казарму. Було б гарно, якби у їдальні сів із солдатами і скуштував солдатської каші. Нічого спеціального готувати не будуть, — запевняє полковник запасу, військовий експерт Микола Гуцуляк.

— Треба потім Політехніку дезінфікувати після Януковича, — каже депутат обласної ради від "Свободи" Ірина Фаріон, 46 років. Вона викладає у цьому вузі. — Ми проводитимемо акції та пікети. Коли тіло з прізвищем Янукович приїжджало у Львів у статусі прем"єра, ми дарували йому гарбуза. Тепер іще щось придумаємо.

 Об 11.00 у четвер під стінами Політехніки "Свобода" проведе флеш-моб.

— Це буде дійство, де головні ролі виконуватимуть Цар-Медвед і його холопи: Діма Собачник, Колян Хозаров, Анька Розводчіца і Вітька Ялинкович. Таке неагресивне театралізоване дійство, — додає голова обласної організації партії "Свобода" Ірина Сех, 39 років.

— Спочатку ми готувалися до пікету. Згодом подумали, що нас мало залишилося, всі старі та кволі, тому ніби передумали. Та навіть ті, що з ціпками ходять, зголосилися йти на протест проти Януковича, — розповідає Олесь Гуменюк, 84 роки,  голова осередку Крайового братства вояків ОУН-УПА. — Хочу зустрітися з ним, щоби подивитися йому в очі. Я би йому сказав, що УПА ніколи не визнає його президентом. Він для нас — рупор Росії.

"Приїхав, аби не говорили, що боїться Галичини"

— Після виборів Янукович двічі збирався поїхати до Львова — наприкінці березня і в середині квітня. Візити відкладали. Цього разу приїде, аби не було чуток, що президент боїться Галичини, — говорить львівський політолог Анатолій Романюк, 53 роки. — Львів є символом Західної України. Під час виборів тут підтримували конкурентів нинішнього президента. Януковичу треба показати, що не уникає цього регіону, не тримає на нього зла. Він почуватиметься тут упевнено, як переможець. І, думаю, запропонує вирішення низки питань зі своєї передвиборної програми.

Зараз ви читаєте новину «До університету пускатимуть викладачів і прибиральниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути