вівторок, 21 квітня 2009 17:18

Декоративна штукатурка захищає від грибка

"Під час ремонту найбільше клопоту мав із грибком, — бідкається киянин 43-річний Олексій Примаченко. — В середині 90-х у нашому будинку прорвало трубу в підвалі. Кілька місяців викачували воду. Від вологи в кухні на стінах з"явився грибок. Як не старався, не міг його вивести".

Чоловік двічі робив ремонт, обробляв стіни оцтом і антимікробною ґрунтовкою. Та позбутися грибка не вдалося. Торік знайомий будівельник порадив замість звичайної штукатурки використати полімерну. Її продають у пластикових відрах по 25 кг. Цей матеріал не боїться пари та вологи. На відміну від кахельної плитки дає стінам дихати.

У будівельному гіпермаркеті "Епіцентр" на столичній вул. Братиславській запропонували штукатурку кількох виробників: "Церезіт", КНАУФ, "Полімін", "Тріора". За ціною вони майже не відрізнялися.

— Запитав, яка триматиметься довше, — згадує Олексій. — Продавець Олександр порадив купити "Церезіт". Сказав, що він триматиметься більше п"яти років. Від кіптяви стіни можна протирати вологою ганчіркою. Штукатурка не буде стиратися.

Перед нанесенням продавець порадив обробити стіну антимікробною ґрунтовкою і нанести тонкий шар ґрунтовки.

Неякісна штукатурка почне зіслизати

Полімерна штукатурка густа, як фарба. Тому наносять її шпателем. У суміші є камінці. За півгодини після нанесення її розтирають на стіні пластиковою терткою, роблячи малюнок.

Примаченко підрахував, що для невеликої кухні вистачить два відра штукатурки. Допомогти з ремонтом запросив колегу Сергія Сидоренка. Впоралися за два дні. Каже, грибок після цього зник. Хоча його сусіди скаржаться, що після обробки на стінах видно залисини. Штукатурка почала стиратися.

— Потрібно звертати увагу на дату виготовлення, — радить менеджер компанії "Хенкель Баутехнік (Україна)" Андрій Назаренко, 26 років. — Адже термін придатності штукатурки приблизно рік. Потім матеріал починає втрачати властивості.

У продавців має бути сертифікат якості. В ньому санітарно-епідемічна служба зазначає, що суміш безпечна для здоров"я.

— Перевірити якість матеріалу можна самотужки, — каже Назаренко. — Готову суміш наносять на тертку з нержавіючої сталі. Неякісна штукатурка почне зіслизати.

Середня вартість силікатних штукатурок 250–300 грн. Силіконові на 100 грн дорожчі. Дешева суміш швидше стиратиметься. На стінах може знову з"явитися грибок.

Зараз ви читаєте новину «Декоративна штукатурка захищає від грибка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути