Ексклюзиви
середа, 19 серпня 2009 07:53

На Спаса розговляються свяченим яблуком

"На Яблучний Спас треба обов"язково посвятити в церкві всілякі фрукти. А найбільше — яблука, — розповідає 59-річна Марія Абрамова із Зінькова на Полтавщині. — Беремо корзину чи сумку і складаємо туди яблук кілограмів зо два. Я беру великі, із рум"яним бочком — ну, шоб красивиє були. Зверху накладу і слив, і винограду, і груш, а бува, й абрикосів сипну. Свічечку засвічу. Як освятить те все батюшка, несемо додому, викладаємо на стіл, у миску велику, як на вареники. І вся сім"я наперед з"їдає по освяченому яблуку, шоб не хворіти й бути здоровими цілий год".

Надкусивши яблуко, можна задумати бажання й примовити: "Думу міцну надумую, думу трудну заклинаю, по Другому Спасу хай збудеться". Кажуть,  справдиться.

— Жінки, в яких діточки або помирали, або мертвими народжувалися, або вони аборти робили, то їм, Боже збав, їсти яблук до Спаса, — додає. — Це гріх великий. У нас колись старі жінки, шо ото ще до революції народилися, ніколи яблук до Спаса не їли. Кажуть, шо цього дня на тому світі Матір Божа роздає діткам яблучка, а таким, що їхні мамки їли яблука, не дає. Каже: "Твоє яблучко свиня з"їла". То ті дітки дуже тужать і плачуть.

Не радять їсти неосвячені яблука й тим, у кого нещодавно пішли на той світ близькі родичі: померлі снитимуться з ґулями завбільшки з яблуко й жахатимуть криком.

До Спаса на полі все збіжжя має стояти в копах. Останній жмут жита чи пшениці літні люди й дотепер залишають "Спасові на бороду". Перев"язують його червоною стрічкою, прибирають квітами, а колоски зрізають. Між стеблинами кладуть окраєць хліба й дрібку солі — "для зайчика".

— Ці колосочки — пшеничні, житні, ячменю — теж несемо святити, — каже Марія Абрамова. — Такий ніби букетик виходить, стоїть біля ікони в мене. Як треба буде святою водою покропити щось, то з нього добре зробити кропильце. А ще несуть святити вінок із колосків, бо це свято врожаю — всього-всього, що народило і на полі, і на городі, і в садку. У нас кажуть: Спас — усьому час.

Святять також пироги з яблуками й "бахонці" — невеликі паляниці з борошна нового врожаю. Звичай цей також походить із дохристиянських часів. Німецький місіонер Саксон Граматик у ХІІ ст. відвідав слов"янське язичницьке святилище на острові Рюґен у Балтійському морі. У середині серпня, після жнив, посланці різних слов"янських племен привозили туди паляниці з нового врожаю. Жрець ховався за величезним пирогом і запитував усіх, чи видно його. Люди відповідали, що ледь-ледь. Тоді жрець виголошував побажання, щоб наступного року його взагалі не було видно за ще більшим пирогом. Тобто, щоб урожай був іще кращий.

Пасічники на Спаса освячують мед у стільниках. Біля церкви пригощають ним усіх, "аби бджоли приносили його більше". Раніше медом розговлялися тільки після його освячення на це свято. Він допомагав від багатьох хвороб.

— У сусідки моєї хазяїн держить пасіку, так вона нас всігда на Спаса приглашає в гості до себе, — продовжує жінка. — Напече пиріжків із яблуками, меду понакладає. Сходимось, пригощаємося, пирожки в мед мачаємо, коржики їмо з медом — шулики називаються.

До сходу сонця на Спаса востаннє в році збирають лікарські рослини, примовляючи до них:


Святий Авраам на це зілля орав,

А Бог садив, а Спас родив,

Мати Божа поливала

І на поміч це зілля давала.


На Переяславщині молодиці колись цього дня до схід сонця йшли на город, сідали в капусті й завивали собі голову білою хусткою, "щоб і капуста так завивалася".

Комарі пропадають, а мухи, навпаки, стають кусючими

— Одягнися, у намітку завернися, — примовляли при цьому. — Годі тобі, капусточко, в осторопшу йти, час і пора тобі в головочки складатись. Прийшов Спас — тебе різати час.

Яблучним Спасом завершується літо.

— Мама моя казала: прийшов Спас — пішло літо від нас, готуй рукавиці про запас, — згадує Марія Абрамова. — По ночах уже холодає. Комарі пропадають, а мухи, навпаки, стають кусючими. Про злу людину так і кажуть: кусюча, як муха у Спасівку. І придивляються: якщо лелеки й ластівки відлетіли до Спаса — буде рання й холодна зима.


Мочені яблука по-чернігівськи перекладають гарбузом


На Чернігівщині яблука зимових сортів мочать у дубовій бочці. Дно застеляють вишневим листям. Перекладають яблука почищеним і порізаним на великі шматки гарбузом. Додають півпачки солі. Зверху кладуть гніт, — притискають. Мочені яблука по-чернігівськи залишаються хрумкими та твердими аж до пізньої весни.
— Харо-о-о-ша закуска під шось крєпеньке! — переконують місцеві.

На Спаса Бог вигнав Адама та Єву з раю

Яблуня — дерево життя, на якому світ тримається за народними переказами. Вона стоїть на білому камені посеред синього моря. На її гілках ростуть золоті молодильні яблука, які дають людині вічну молодість і безсмертя. У деяких селах Білоцерківського й Фастівського районів на Київщині донині зберігся давній звичай ставити до Спаса високі стовпи, які вдавнину символізували світове дерево. Їх замаюють зеленню й квітами, прибирають яблуками та грушами. Це має забезпечити гарний урожай яблук на наступний рік. У піснях і легендах яблуко символізує здоров"я, силу, плодючість.

Надкусивши яблуко з райського дерева пізнання добра й зла, праматір Єва спокусила першочоловіка Адама. Нібито саме на Спаса Бог вигнав їх за це із раю. Єва, переказують, встигла проковтнути свій шматок яблука, а Адам ним подавився. Тому чоловіки мають кадик на горлі, який називається адамовим яблуком.

Яблуко формою нагадує людську голову. Тому застосовували його в чорній магії. Відьми нашіптували на нього заклинання. Поки яблуко висихало, сохла й марніла людина, яку прокляли. В одній із казок отруєним яблуком зла мачуха наслала вічний сон на падчерку.

Зараз ви читаєте новину «На Спаса розговляються свяченим яблуком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути