четвер, 23 жовтня 2008 16:48

На Луки починають возити сіно

27 жовтня, понеділок — преподобного Миколи Святоші, печерського чудотворця (ХІІ ст.). Був правнуком князя Ярослава Мудрого. 1107 року прийняв чернецтво у Києво-Печерському монастирі. Працював на монастирській кухні, рубав дрова, був сторожем при брамі. Пожертвував свій маєток на закупівлю книжок для церков, побудував церкву Святої Трійці на монастирській брамі, шпиталь із церквою св. Миколая. У монастирі прожив 36 років, мав славу подвижника і чудотворця, зцілював хворих молитвою.

28 жовтня, вівторок — шанування ікони "Спорительниця хлібів", написаної за благословенням оптинського старця Амбросія (ХІХ ст.). На ній зображена Божа Матір, яка сидить на хмарах, внизу — вижате поле зі снопами збіжжя. Ікона оберігає від голоду, засухи, недороду, до неї звертаються з молитвою про допомогу в скруті. Згадують преподобного Єфимія Солунського (ІХ ст.). Слідкують за погодою: як зачнеться на Єфимку моква, то аж до морозів трива.

29 жовтня, середа — преподобного Лонгіна, воротаря Києво-Печерського монастиря (ХІІІ–ХІV ст.). За переказами, читав думки кожного, хто переступав поріг обителі. Похований у Дальніх печерах Лаври. Згадують Лонгіна-сотника (І ст.), що стояв на варті біля гробу Ісуса Христа і прийняв мученицьку смерть за проповідь християнства. У народі Лонгіна шанують як цілителя хвороби очей.

30 жовтня, четвер — преподобномученика Андрія Критського (VІІІ ст.). Проповідував християнство на острові Крит. За виступ проти іконоборства за часів імператора Костянтина Копроніма його кинули до в"язниці, де помер від катувань. Грім у жовтні — на м"яку зиму.

31 жовтня, п"ятниця — святого апостола і євангеліста Луки. Сподвижник апостола Павла, у числі 70 учнів був відправлений Христом проповідувати Євангеліє до Лівії, Єгипту. Після вознесіння Ісус явився апостолові Луці, і він написав Євангеліє, використавши розповіді Діви Марії. За легендою, першим намалював ікони Богоматері, апостолів Петра й Павла. Апостол Лука — патрон іконописців, художників, митців. Починають возити сіно: до Луки не везуть сіно з луки.

1 листопада, субота — святого мученика Уара (ІІІ–ІV ст.). Був римським воєначальником у Єгипті, таємно сповідував християнство та допомагав ув"язненим за віру. Добровільно прийняв смерть разом із сімома проповідниками. Згадують блаженну Клеопатру, яка перевезла до Палестини й поховала тут тіло святого Уара. До неї звертаються з проханням відвернути "напрасну смерть", щоб не згоріти, не втопитися, не заподіяти собі смерті з необережності.

2 листопада, неділя — святого великомученика Артемія, воєначальника за часів царя Костянтина Великого (ІV ст.). Був намісником Єгипту, проповідував тут християнську віру. За часів правління Юліана Відступника Артемію відрубали голову за відмову визнати язичницьких богів. Молитва мученикові допомагає позбутися грижі.

Зараз ви читаєте новину «На Луки починають возити сіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути