Ексклюзиви
пʼятниця, 20 березня 2020 09:10

"Воюємо за Україну, а ти прийшов нас нищити" - учасник національно-визвольного руху
9

Іван Приймак
Фото: Валерій Шмаков
Сестра Івана Приймака та старший брат Василь Бойко (на обох вказано стрілкою) на курсі передовиків хліборобського вишкілу молоді, який проводив агроном Василь Бойко в селі Цапівці. Фото 1943 року під час німецької окупації.
Старший брат Івана Приймака Василь Бойко стоїть у верхньому ряду праворуч (у кашкеті) на зібранні товариства ”Просвіта” в селі Цапівці. У нижньому ряду також його батько. Фото зроблено під час польської окупації Західної України
Старший брат Івана Приймака районний провідник УПА Василь Бойко (псевдо "Книш"). Фото орієнтовно 1945-1949 року
Іван Приймак (вказано стрілкою) з класом на могилі Січових стрільців у селі Цапівці, зараз – Поділля Заліщицького району на Тернопільщині. Фото зроблено під час польської окупації Західної України. Згодом радянська влада зруйнувала всі стрілецькі могили

88-річний Іван Приймак із Тернопільщини розповів Gazeta.ua про боротьбу повстанців і життя свого краю у час Другої світової війни. Його старший брат Василь був районним провідником Української повстанської армії, мав псевдо "Книш".

"Із 1939-го брат був у підпіллі. Коли закінчив навчання і став працювати завідувачем сільськогосподарського відділу в Заліщицькій повітовій управі. Спекулював на німецьких грошах і переводив їх до фонду Організації українських націоналістів" ,- розповідає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Марійка" потрапила в засідку біля річки. Застрелилася до того, як її мали схопити

Був ще дитиною, коли брат став провідником в ОУН-УПА.

"Із Поділля в село Кошилівці, що неподалік нашого, їхали москалі. Між ними і партизанами почався бій. Коли наші хлопці перемогли, селяни пішли дивитися. Я теж побіг. Побачив брата в білому маскувальному халаті. Біля нього була охорона. Василь сказав: "Івасю, скажеш мамі, що я прийду". Тоді ще не знав, що він провідник Української повстанської армії. При дорозі стояла підбита німецька машина. Партизани винесли радянського раненого солдата, який там ховався. Принесли в село, нагодували. Чув, як брат йому мораль читав: "Ти ж українець, зі Східної України. Ми воюємо за Україну, а ти прийшов нас нищити". Потім полоненого відпустили. Чув потім від людей, що більшовики його застрелили".

Розповідає, коли вечорами з лісу приходив брат Василь, то вчив його повстанських колядок. Їх наспівав на відео для майбутніх поколінь. Одна - на мотив відомої "Нова радість стала" інша схожа до "Возвеселіться всі разом нині".

Більше - читайте у свіжому номері журналу "Країна" від 17 березня.

"Навесні 1943-го мене забрали на Турійський вишкіл. Проводився у колишній німецькій колонії біля села Мочалки. Там формувалася сотня УПА і вивчали зброю. Навчився добре стріляти. 22 травня пішли на бій з німцями", - пригадує боєць УПА з Волині Петро "Дуб" Мартинюк.

Зараз ви читаєте новину «"Воюємо за Україну, а ти прийшов нас нищити" - учасник національно-визвольного руху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути