вівторок, 22 січня 2019 19:21

"Танкові снаряди вибухнули від нас за 50 метрів" - як ветеран СС "Галичина" уникнув більшовицького полону

Автор: Валерій Шмаков
  Під час бою під Бродами Володимир Клос вишколював рекрутів за 30 кілометрів від лінії фронту
Під час бою під Бродами Володимир Клос вишколював рекрутів за 30 кілометрів від лінії фронту

Брідський котел призвів до розгрому німецької дивізії СС "Галичина", яку під час Другої світової сформували з українців, Тоді українських військових оточили більшовики і знищили. Дивізійник 94-річний Володимир Клос, який із полком дислокувався поза основним місцем бою, пройшов усю війну і розповів про ті події кореспондентам Gazeta.ua.

"У липні 1944 мій запасний полк дислокувався у Безбрудах. Там вишколював рекрутів за 30 кілометрів від лінії фронту, яка поступово змістилася. Зброї не мали доброї, бо на передову за два тижні мали відправлятись. Мали з собою кріси, пістолі, кулемети на холості набої, - пригадує.

З-за річки почули вибухи танкових снарядів.

"До нас прилетіло 5 вибухових матеріалів і впало за 50 метрів. Вважали, що фронт від нас за 15 кілометрів. Ходив на розвідку дізнатися чи ми не в оточенні. Дізнався, що за два кілометри вже стоять 5 більшовицьких танків. Вони оточили дивізію, а наш полк опинився поза колом. Повертався полем конюшини. Біля мого вуха пролетіли кулі – свої стріляли. Кричу їм, махаю руками: "Чи ви подуріли!" Прийшов на позицію, а то новенький сплутав мене з ворогом. Він ще кілька днів тому цивільний був, то не вмів стріляти і промахнувся", - розповідає Володимир Стефанович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Живи у германів, а то уб'ємо, як собаку" - дивізійник СС "Галичина" про зустріч із радянськими солдатами

У бою під Бродами радянські війська розбили дивізію.

"Москалі мали літунство й танки, а ми лише гармати й кулемети. Їх було 120 тисяч, нас – 45. Півтори тисячі поранених хлопців тоді потрапили в полон. З запасним полком дивізія вирушила в Добромиль у Старосамбірському районі Львівської області. Дорогою сотня долучилися до УПА".

  Володимир Клос дивізійник, 1944 рік
Володимир Клос дивізійник, 1944 рік

До німецької дивізії СС "Галичина" 1943-го зголосилося 85 тис. українців. "Німці нічого не обіцяли. Вони нас ненавиділи, ми – їх. Мали бажання воювати на східному фронті, в нас була потреба у зброї та вишколі. Знали, що в потрібний момент обернемо зброю у боротьбі за Україну".

Зараз ви читаєте новину «"Танкові снаряди вибухнули від нас за 50 метрів" - як ветеран СС "Галичина" уникнув більшовицького полону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути