середа, 22 серпня 2018 16:05

"Замість одного вбитого польські історики писали сто" — ветеран УПА про Волинську трагедію

"Замість одного вбитого польські історики писали сто" — ветеран УПА про Волинську трагедію
Ветеран УПА Петро Мартинюк впевнений, що Донбас повернеться до України. Фото: Валерій Шмаков

Польща і Росія між собою мають більше спільного, ніж з Україною. Це можна побачити по їхніх історіях. Таку думку Gazeta.ua висловив ветеран Української повстанської армії 96-річний Петро Мартинюк.

"Війна на Донбасі закінчиться нескоро. Я вже певно не діжду. Але Росія довго не схоче відпускати Україну. Це імперська держава, як і Польща колись. А росіяни і поляки - то є страшні люди. Це надзвичайно самолюбні народи, які не признають і не поважають інтересів інших. Але всі імперії розпадаються і Росію таке ж чекає, бо до її складу входять дуже різні народи. Більшість з яких не влаштовує така російська влада", – каже Петро Мартинюк.

Вважає, що Україна поверне Донбас, але нескоро.

"Там нема тих, що за Україну. Які були, переселились з початком війни. А ті, що залишились не відчувають, що їм потрібна ця держава. Більшість – переселенці з Росії після Голодомору. Їм спершу треба дати добре життя. А потім культурно перевиховувати", - говорить ветеран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розносила листівки, ховаючи у ляльку - померла зв'язкова УПА "Ластівка" Євдокія Лихачова

Зауважує також, як помиритися українцям і полякам .

"Зараз не варто згадувати про події під час Другої світової на Волині. То фальсифікована історія. Польські історики Сємашки неправильно тоді рахували жертви. В одному селі всього 14 поляків жило, вони порахували, що 140 убитих. Та й не варто забувати, що українці самі не нападали, а вже мстили після того, як на них напали поляки-шуцмани з німецького підрозділу. І оборонялися на своїй землі, до Польщі вони не йшли нікого вбивати. Цим навіть займалася не УПА, як всі зараз говорять, а Служба Безпеки ОУН", – додав він.

Петро Пилипович вступив до лав ОУН улітку 1941-го. В УПА перебував від початку її заснування. Брав участь у бою у Мочалках Турійського району на Волині. Був військовим референтом Служби Безпеки з підбору кадрів на навчання. Також перевозив машиною заборонену літературу, як шофер. За це відсидів у Норильську в концтаборі 10 років і 5 років пробув там на засланні.

Зараз ви читаєте новину «"Замість одного вбитого польські історики писали сто" — ветеран УПА про Волинську трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути