четвер, 26 липня 2018 16:21

Пілотувала тисячу літаків - померла 101-річна учасниця Другої світової
6

Мері Елліс пішла на війну у 24-річному віці
Фото: ВВС
Мері Елліс пішла на війну у 24-річному віці
За час війни Меррі пілотувала близько 1 тис. літаків. На фото позує біля музейного експоната  свого улюбленого винищувача Spitfire
За час війни Меррі пілотувала близько 1 тис. літаків. На фото позує біля музейного експоната  свого улюбленого винищувача Spitfire
Мері Елліс пішла на війну у 24-річному віці

25 липня у Британії на 102-му році життя померла одна із останніх жінок-пілотів Другої світової Мері Елліс. За чотири роки війни вона пілотувала близько 1000 літаків 76-ти різних типів.

Жінка записалася добровольцем до армії 1941-го, коли почула заклик по радіо. Доправляла літаки на фронт. Серед інших, перегнала 400 винищувачів Spitfires і 47 бомбардувальників Wellington, повідомляє ВВС.

"Коли я пішла до свого першого Spitfire, той чоловік, який допомагав мені зі парашутом, запитав: "Скільки з них ти перегнала раніше?" "Жодного, це перший". Він майже помер від шоку, і впав з літака. Коли пригнала перший бомбардувальник, чоловіка з аеродрому шукали пілота в літаку. Не могли повірити, що така маленька дівчина може керувати такою машиною", - пригадувала Мері.

Дехто називав її останньою із жінок-пілотів Другої світової. Насправді, таких ветеранів лишилося ще троє.

Мері (в дівоцтві Вілкінс) народилася на фермі біля військової авіабази у британському Ліфілді, графство Оксфордшир. Літаками цікавилася з першого року. Одного разу батько заплатив пілотам, аби її покатали у кабіні. Це змінило її життя назавжди, пригадувала. У юному віці відвідувала уроки з пілотування. Отримана ліцензія дозволила вступити в ряди пілотів.

"Жінки, які прагнуть служити своїй країні, повинні взятися на роботу більше підходящу для своєї статі, а не зазіхати на чоловічі посади", - писав британський журнал Aeroplane 1940 року.

"Загроза - це жінка, яка думає, що вона повинна летіти в швидкісному бомбардувальнику. А самій не вистачає інтелекту, щоб правильно чистити підлогу лікарні", - писав інший журналіст.

Я просто знала, що маю зробити щось перед тим, як вибухне двигун

Робота пілота була небезпечною. У британській армії літаками керували 168 жінок. Загинула майже кожна десята.

Часто доводилося переганяти незнайомі літаки. Керувалися лише нотатками пілота, в яких були інструкції з посадки, пригадувала Мері. Одного разу її літак ледь не розстріляли, можливо, британці. Іншого разу полетіла в туман і ледь не врізалася в інший винищувач, який летів назустріч. Також пережила аварійну посадку, коли шасі на її Spitfire заклинило, що спричинило перегрів двигуна.

"Я просто знала, що маю зробити щось перед тим, як вибухне двигун. Ніхто не хвилювався. Це просто частина роботи з літаком", - пригадувала Мері.

1944-го загинула її подруга Дора Ланг.

"Я дуже сумувала. Протягом двох днів мені не дозволяли літати. А я й не хотіла. А потім зрозуміла, що війна триває. І ми повинні продовжувати виконувати свої обов'язки", - розповідала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одноокий льотчик облетів планету за тиждень

Після війни Мері керувала місцевим аеропортом на острові Вайт у 1950-1970 роках. 1961 року одружилася з пілотом Доном Еллісом. Разом прожили до його смерті 2009 року.

2017 року на 100 день народження їй влаштували вечірку-сюрприз. Виступаючи там, сказала що Spitfire завжди був її улюбленим літаком.

"Я люблю його більше від усіх. Думаю, це символ свободи", - сказала.

У японському місті Йокагама померла найстаріша людина на планеті. Про смерть 117-річної Тіс Міяко 26 липня повідомило Міністерство охорони здоров'я, праці і добробуту Японії

Зараз ви читаєте новину «Пілотувала тисячу літаків - померла 101-річна учасниця Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути