пʼятниця, 27 листопада 2015 11:25

В Арктиці знайшли ліс, якому понад 300 мільйонів років

В Арктиці знайшли ліс, якому понад 300 мільйонів років
Фото: scientificrussia.ru

На норвезькому архіпелазі Шпіцберген вчені знайшли викопні рештки тропічної рослинності. Професори Кріс Беррі (Chris Berry) зі Школи океанології і наук про Землю Кардіфського університету, а також Джон Маршал (John Marshall) з Саутгемптонського університету (Великобританія) визначили вік викопних рослин в 380 млн років.

В ті далекі часи сучасний Шпіцберген знаходився недалеко від екваторіальної зони. Вчені вважають, що цей ліс ріс біля екватора в епоху пізнього Девону, і його рештки можуть допомогти прояснити причини, за якими вміст вуглекислого газу в атмосфері в той період скоротився в 15 разів.

Сучасні біологічні теорії пов'язують цей процес зі значним збільшенням масиву зелених рослин і зміною мініатюрної флори великими деревами, які утворюють ліси. Відомо також, що поява лісів сприяла зниженню температури повітря на Землі, яка в той період стала дуже схожою на сучасні її показники.

Дослідження показали, що давній ліс складався здебільшого з плауновидних рослин, на зразок тих, які утворили згодом вугільні родовища. Вчені також виявили, що ліси в той далекий час були надзвичайно густими: дерева досягали 4 м у висоту, а відстань між ними становила не більше 20 см.

Палеоботанік Кріс Беррі раніше працював зі своїми американськими колегами над описом іншого викопного лісу, виявленого в місцевості Гільбоа, на півночі штату Нью-Йорк (США). Тоді вчені встановили, що він ріс на широті в 30º на південь від екватора і становили його різні види рослин. Ця обставина проливає світло на географічне розмаїття рослинності в епоху Девону і на те, як еволюціонувала флора на планеті.

На сьогодні Шпіцерген є найбільш густонаселеним місцем на крайній півночі. Його населення складає близько 2,5 тисяч чоловік. Сьогодні він відіграє важливу роль "світового сховища насіння". У цій місцевості під землею, в природному "холодильнику", зберігається значна кількість насіння різних рослин.

Зараз ви читаєте новину «В Арктиці знайшли ліс, якому понад 300 мільйонів років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути