четвер, 05 березня 2020 14:44

Українець порушив заборону китайського імператора

Українець порушив заборону китайського імператора
Ярослав Окуневський розпочав військову кар'єру у Хорватії. Фото: photo-lviv.in.ua

5 березня 1860-го на Буковині, в містечку Радівці - тепер Сучавського повіту Румунії - народився майбутній лікар генерального штабу флоту Австро-Угорщини та український меценат Ярослав Окуневський.

Закінчив медичний факультет Віденського університету, де за високу стипендію зобов'язався служити у флоті імперії військово-морським лікарем. Той базувався у містечку Пула в Хорватії. Звідти Ярослав і розпочав свої службові мандри світом на військових кораблях "Аврора", "Мінерва", "Радецький", "Кайзер Франц Йосиф І". Дослужився до звання, що прирівнювалося до генерал-майора.

Побував у Італії, Іспанії, Греції, Туреччині, Ємені, Індії, на Цейлоні, в Китаї, Сингапурі, Єгипті, Марокко, Занзібарі та на Криті. Піднімався на вулкан Етна та на гору Тигровий пагорб, що в Гімалаях, відвідав великі піраміди. Особисто бачив багатьох європейських та азійських правителів - чорногорського князя Ніколу Петровича-Негоша, італійського короля Умберто І, іспанського короля Альфонсо ХІІІ. Був на прийомі в султана Занзібару Сеїда аль-Бусаїда та китайського імператора Ґуансюя. У палатах останнього навіть порушив дипломатичний етикет. Той забороняв дивитись на володаря Піднебесної через окуляри.

"Як же бути в Пекіні й не бачити обличчя імператора. Нехай вийде війна між Австрією та Китаєм, але я окуляри надягну", - вирішив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пишні палаци та злиденні - як жили китайці 140 років тому

У мандрах любив порівнювати становище українців з іншими народами. Міркував про російську та європейську експансії в різні країни та їх наслідки. Свої погляди та спогади виклав у "Листах з чужини", що друкували у Львові та Чернівцях.

Із початком Першої світової війни, 1914-го, допомагав Товариству Українських січових стрільців. Очолював Українську санітарну управу. Жертвував значні кошти на українську справу. За три роки організував та очолив Українську Санітарну місію УНР у Відні. Направляв в Україну потяги з ліками, що шляхом розкрадали угорці. Встановлював контакти з Червоним Хрестом. 1919-го став головнокомандувачем у санітарних справах Державного Секретаріату ЗУНР. Створив у Коломиї 1-й Гуцульський полк морської піхоти.

Після завершення українських визвольних змагань жив у Городенці - нині у Івано-Франківській області - у брата, відомого адвоката Теофіла. Організував там лікарню, де працював звичайним лікарем.

Із життя пішов 24 жовтня 1929-го. Тоді польські газети надрукували, що повісився через родинний розлад. Насправді мав проблеми із серцем та переніс важку операцію на плечі. Похований у Городенці. За радянської влади надгробок неодноразово знищували. Його відновили лише 2010 року.

Більше про Ярослава Окуневського читайте у журналі "Країна" за 3 березня 2020 року.

23 вересня 1872-го народилася Соломія Крушельницька – українка, яку за життя визнали найвидатнішою співачкою у світі. Належала співачка до древнього роду герба Сас. Батьки першими помітили музичний талант доньки, в дитинстві не відривали її від уроків з музики навіть для домашньої роботи.

Зараз ви читаєте новину «Українець порушив заборону китайського імператора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути