середа, 04 листопада 2015 10:40

Вчені встановили, що рис одомашнювали тричі

Вчені встановили, що рис одомашнювали тричі
Фото: scientificrussia.ru

Вчені з університету Манчестера (Великобританія) під керівництвом Теренса Брауна (Terence Brown) встановили існування трьох незалежних "вогнищ" культивування рису на території Азії.

На сьогоднішній день поширені чотири основні різновиди рису: японіка (круглозернистий рис, що росте в Японії, Кореї і на Сході Китаю), індіка (довгозерний рис, який культивують в Індії, Пакистані та більшості країн Південно-Східної Азії), аус, що росте у Бангладеші, а також ароматичні сорти рису, з яких найбільш відомі басматі (Індія) і жасмин (Таїланд).

У першу чергу вчені зосередилися на вивченні рису індіка і японіка, оскільки археологічні дані свідчать про те, що саме ці різновиди злаку мають найбільш давню історію. Дослідники в цілому солідарні з думкою, висловленою раніше. Згідно з нею, рис почав одомашнюються людьми в період від 8 200 до 13 500 років тому на півдні сучасного Китаю.

Команда Брауна вважає, що вигідні з погляду культивації генетичні ознаки рису виявляються в багатьох дикорослих різновидах рису, поширених на півдні Азії. Згідно з їхнім дослідженням, ранні землероби у трьох незалежних географічних регіонах вивели культури зі схожими рисами.

Результати роботи по-різному оцінюються фахівцями в цій галузі. Фахівець у галузі генетики рослин з університету Міннесоти (США) Бріана Гросс (Briana Gross) вважає, що, принаймні, одна ознака культурного рису - а саме білий колір зерен - вперше з'явився у японіки, а потім поширився на всі інші сорти.

Сьюзан Маккок визнає, що нове дослідження навряд чи стане останнім словом в цьому питанні. Дискусія триває.

Зараз ви читаєте новину «Вчені встановили, що рис одомашнювали тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути