середа, 20 лютого 2013 13:08

У мавзолеї давньотюркського імператора фігурки воїнів стояли у чотири ряди
11

Фото: Фото: tengrinews.kz

У Монголії казахстанські та монгольські археологи виявили мавзолей давньотюркського імператора.

Як передає Tengrinews.kz, знахідка, що датується 7 століттям, є сенсаційною, стверджують вчені світу.

Мавзолей зберігся в первозданному вигляді і не зруйнувався під час розкопок в основному завдяки придуманому спільно з монгольськими археологами новому методу.

Це ноу-хау вчених двох країн, розповів в ході бесіди доктор філологічних наук, директор науково-дослідного центру "Тюркологія й алтаістіка" при ЕНУ імені Гумільова Каржаубай Сарткожаули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшився найбільший у світі підземний мавзолей

"Тюркська культура не дуже змінилася за століття. Як ви знаєте, наші предки встановлювали юрти таким чином, щоб двері "дивилася" на південний схід. Двері коридору, який веде до мавзолею, також виходили на південний схід. Коли ми почали проводити дослідження, стало зрозуміло, яким чином давні тюрки 1300 років тому розкопували і закопували заново підземний об'єкт. Відзначу, що археологи Жантегін Каржаубайули (Казахстан) і Ерденболд (Монголія) повністю зберегли вигляд, архітектурну структуру мавзолею ранньосередньовічних давніх тюрків. Це довгий процес і копітка робота всієї групи, яка складалася з 34 осіб", - пояснив Сарткожаули.

Розкопки тривали два місяці, після чого ще місяць знадобився для консервації знайдених об'єктів. У мавзолеї було знайдено близько 352 експонатів. Серед них - дорогоцінні прикраси, живопис, предмети побуту. Особливий інтерес становлять "теракотові" фігурки і їх розташування в одній з камер мавзолею.

"Коли ми зайшли в одне з приміщень, то побачили близько 90 маленьких скульптур, вони стояли в чотири ряди. Вони символізували поховальний обряд. Однак це ще потрібно ретельно вивчати. ??Але сама знахідка свідчить про те, що вже в 6-7 столітті цей вид мистецтва (виготовлення "теракотових" скульптур) існував у стародавніх тюрків, які, можливо, стали першими, хто його використовував", - розповідає Алтинбеков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Монголії археологи вперше знайшли гробницю кочівників

Як відзначає Сарткожаули, спорудження та спорядження підземного мавзолею Майхан-уула в Центральній Монголії характерне тільки для місцевих тюркських народів. І до нього не мають жодного відношення китайські та согдійські майстри. Про це говорить особливість креслень, скульптур, малюнків, візерунків і прикрас майстрів.

Найцікавіше, що тюркським мавзолеєм в першу чергу зацікавилися іноземці: допитливі вчені Німеччини, Китаю, США та інші, як тільки дізналися про історичний об'єкт, відразу ж приїхали і навіть позаздрили настільки давній знахідці.

"У Монголії зараз паралельно працює 30 експедицій з різних країн, і всі відзначають унікальність та сенсаційність знайденого об'єкта. Але щоб тепер його зберегти, необхідно побудувати музей, створити всі необхідні умови".

Зараз ви читаєте новину «У мавзолеї давньотюркського імператора фігурки воїнів стояли у чотири ряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути