понеділок, 06 серпня 2012 17:29

У Монголії археологи вперше знайшли гробницю кочівників

Спільна археологічна експедиція Євразійського національного університету ім. Л. Н. Гумільова (Казахстан) та Інституту історії при Академії наук Монголії, яка проводила розкопки кургану на території Центральної Монголії, виявила гробницю давніх кочівників. Підземний мавзолей, побудований в 7 столітті в 210 кілометрах на захід від Улан-Батора, на височини Майхан-Уул, належав одному з каганів (великих ханів).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мексиці знайшли шоколад, виготовлений 2500 років тому

Пам'ятка, оточена глибоким ариком, розділена на три камери. В основній розташовувалося саме поховання. Гробниця з прахом покійного, імовірно, стояла на дерев'яній колісниці. Збереглися престол, корона, прикрашена золотими монетами, ремінь кагана, прапор, золоті вуздечки, посуд.

Автор: Фото: nkj.ru
  Теракотові фігурки людей і тварин
Теракотові фігурки людей і тварин

У двох інших камерах знайдені настінний розпис і фігурки людей і тварин розміром близько 30 сантиметрів, що зображують процес поховання. Теракотові фігурки розташовувалися в кілька рядів: у першому - статуетки жінок в ошатному вбранні, потім - музиканти на конях, слідом за ними - фігурки піших людей з прапорами. Цікаво, що в числі "учасників процесії" були і фігурки собак. Остови статуеток зроблені із заліза, через корозію якого трохи постраждала теракота, проте натуральні фарби, використані для розпису фігурок, зберегли свою яскравість. В камерах з фігурками археологи також знайшли золотий посуд, монети і прикраси. Монети були загорнуті в розкішний шовк, розписаний сусальним золотом. Ця знахідка дуже важлива: досі припускали, що сусальне золото - винахід більш пізніх часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецькі археологи розкопали гробницю принца майя

Археологи стверджують, що виявлений мавзолей - дуже цінний історичний об'єкт, який змінює уявлення про походження тюрків, їх історії 5-9 століть і культури.

Автор: Фото: nkj.ru
  Одяг, зображена на настінних малюнках в мавзолеї, характерна для тюркського етносу
Одяг, зображена на настінних малюнках в мавзолеї, характерна для тюркського етносу

"Вважалося, що подібні мавзолеї - доля китайської або согдійської культури, але не тюркської. Пам'ятка побудована до появи в цьому регіоні китайців і согдійців, можливо, під їх впливом, але тюрками. Про це говорять настінний розпис, статуетки, візок, вироби із золота - все це елементи тюркської культури. За зображеннями на стінах і статуеткам можна відновити одяг тюркського народу 7 століття, - каже науковий співробітник Інституту археології РАН Ольга Брильова. - Про пам'ятнику було відомо останні 10 років, але до її розкопок приступили лише після того, як підібрали спеціальну неруйнівну методику, яка дозволила акуратно її досліджувати, не пошкоджуючи. Розкопки вели вздовж стін коридорів, знайдених в кургані. Вийшла спіраль з дверима, що ведуть до поховань"

У ході археологічних робіт виявили тіла грабіжника і його собаки, яких засипало землею в момент грабежу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті виявили похоронний човен віком 5 тисяч років

"Такі випадки зустрічаються. Наприклад, при розкопках скіфського кургану поблизу села Новозаведене в Ставропольському краї знайшли лаз і тіло грабіжника, який вже виходив, мабуть, з видобутком з кургану, - при ньому були всі цінні знахідки. - За зброєю грабіжника вдалося віднести до сарматів. У всіх пограбованих скіфських курганах в певному місці обов'язково лежить череп собаки, а грабіжницький хід завжди копали з південного боку до центру", - розповідає Ольга Брилева.

Крім археологів дерев'яними предметами, знайденими в гробниці, зацікавилися кліматологи. На основі вивчення ширини річних кілець дерева, з якого зроблені ці предмети, вони сподіваються реконструювати клімат 7 століття: був він посушливим чи вологим, наскільки теплими і сонячними були в ті часи літні сезони. Авіаційний метеорологічний центр в Улан-Баторі, де передбачається провести це дослідження, вже має подібний досвід - він має дані коливань засухи і зволоженості Монголії за останні 150-250 років, отримані на основі вивчення річного приросту дерев.

Кабінет Уряду Монголії прийняв рішення про взяття місця знахідки під державну охорону. Вже встановлені межі охоронної зони, де скоро почнеться польова реставрація пам'ятки.

Зараз ви читаєте новину «У Монголії археологи вперше знайшли гробницю кочівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути