пʼятниця, 03 серпня 2012 11:55

Як вплинула погода на завоювання Чингісхана?

Автор: Фото: afe.easia.columbia.edu
  Монгольські лучники на конях
Монгольські лучники на конях

Вчені встановили, що військові успіхи Чингісхана мали під собою серед іншого кліматичну основу. Про це в інтерв'ю розповів один з авторів дослідження Емі Хессл. Згідно з однією з гіпотез, тривалі засухи і викликаний ними брак харчу для худоби стали причинами монгольських навал на сусідів. В рамках нової роботи історики встановили, що все було з точністю до навпаки.

Хессл розповіла, що спочатку її разом з іншими вченими запросили в Монголію для вивчення кліматичної історії регіону. Зокрема, вчені повинні були дослідити взаємозв'язок між пожежами та глобальним потеплінням.

Вченим вдалося виявити пустельний район, який утворився вздовж древнього лавового потоку, що нагадував "типовий американський Дикий Захід". За словами Хессл, в подібних посушливих місцях дерева не тільки живуть досить довго, а після загибелі розкладаються протягом тривалого часу. У результаті вченим вдалося виявити древні деревні останки.

За словами Хессл, їм дуже пощастило - виявлені фрагменти дозволили відновити інформацію про погодні умови в часи становлення монгольської імперії. Виявилося, що всупереч поширеній думці погода в часи завоювань Чингісхана була гарною.

Вчені кажуть, що сприятливі погодні умов, швидше за все, сприяли завойовникам - монгольським коням потрібна величезна кількість трави. Якби погода була поганою, то нестача продовольства для коней позбавила б завойовників мобільності.

Зараз ви читаєте новину «Як вплинула погода на завоювання Чингісхана?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути